малък готвач
За домашен дюнер или просто за хапване: лесен и вкусен плосък хляб
Когато чуем за хляб приготвен у дома, всички си представяме нещо месено много дълго, пухкаво и бухнало... Но какво ще кажете да си направите плосък хляб! Той много прилича на палачинка, но пък е също толкова вкусен, колкото най-меката и бухнала питка от баба! Ако го комбинирате с малко печено месо, краставица, пържени или печени картофи и любимия ви сос ще стане идеалният дюнер, но приготвен лично от вас у дома. Това не е типичната арабска питка, но пак става идеално – опитайте!
За 8 плоски хлебчета ще са ви необходими:
- 2 чаени чаши брашно
- 1 супена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сол
- 300 г кисело мляко
- дълбока купа
- нож
- точилка
- тава с постлана на дъното хартия за печене
Много е лесно за приготвяне:
В дълбока купа смесете всички съставки, като започнете първо със сухите, а накрая добавите и киселото мляко. Когато започнете да получавате меко тесто, го извадете и го поставете на масата. Омесете го известно време с ръце, като ако се лепи прекалено, можете да поръсите с малко брашно. Направете тестото на топка и с нож го разрежете на 8 парчета, като внимавате много, разбира се.
Всяко парче разточете на тънък овал и след това поставете в тавата за печене. Печете не повече от 4 минути, докато не започне отгоре да има кафяви петна. Когато това се случи, значи хлябът е готов.
Не е най-красивият, но е много вкусен!
По идея от happyhooligans.ca
Опитайте и още няколко хлебни рецепти:
Хляб в пликче – възможно и много вкусно
Вкусен, топъл и полезен хляб си омеси и вкусно си хапни