малък готвач
Хляб в пликче – възможно и много вкусно
Обичате ли хляб? Тук не говорим за онзи нарязания, който най-често имаме вкъщи и купуваме от магазина. Говорим за онзи вкусен бухнал добре изпечен хляб, който можете да си направите у дома. В днешно време никой не меси така често хляб вкъщи освен за някой специален празник, защото има толкова видове готов от които да избираш. А и защото със сигурност сте чували вашите баби да казват, че домашен хляб се меси доста трудно. Всъщност... досега. Съвсем наскоро открихме един интересен начин по който месенето на вкусно изпечен хляб у дома е точно като детска игра и можете да си го приготвите съвсем сами. Готови ли сте да опитате? Резултатът е гарантирано вкусен!
Необходими продукти:
- 3 чаени чаши брашно
- 1 супена лъжица захар
- 1 кубче мая
- 1 чаша топла вода
- 3 супени лъжици зехтин или олио
- 2 супени лъжици сол
Ще ви трябват също:
- плик за фризер, който да се затваря плътно
- хартия за печене
- тавичка
Приготвя се така лесно:
В плика за фризер сложете 1 чаша брашно, захарта и кубчето мая. Всичко това залейте с топлата вода. Затворете торбичката добре и започнете да мачкате и натискате продуктите вътре. Това най-лесно ще стане като просто я държите в двете ръце от двете страни и я мачкате. След това я оставете да „почива“ за 10 минути на стайна температура. Маята трябва да се активира, за да може хлябът да стане пухкав.
След като минат 10-те минути отворете и добавете още една чаша брашно, зехтин или олио и сол. След което отново затворете и отново мачкайте хубаво, докато продуктите се смесят и се получи лепкаво на вид тесто.
Отново отваряте торбичката и изсипвате още една чаша брашно. Затваряте и продължавате да мачкате докато тестото не стане не толкова лепкаво и малко по-твърдо. Това значи, че вече е идеално. Сега остава просто да го извадите от торбичката и да го сложите да се пече. Ако изваждането е малко по-трудно използвайте още малко брашно – хич няма да навреди.
В тавичка, предварително постлана с хартия за печене, поставете тестото и съвсем леко натиснете отгоре, така че да я запълни цялата. След това го поставете във фурната и печете 30-35 минути на 200 градуса. Нали си знаете, че ако все още не сте сигурни, че можете да използвате фурната правилно, е добре да помолите някой възрастен да изпълни тази част? Накрая просто остава да извадите хляба, когато е станал златист и да се насладите на вкуса и аромата му, който със сигурност не е като този от магазина!
Лесно, вкусно и бързо както ви обещахме!
Още куп интересни и лесни рецепти можете да намерите тук!