малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусни и лесни солени великденски зайчета

Вкусни и лесни солени великденски зайчета

Аз детето | 2021-05-01

Вкусни и лесни солени великденски зайчета

Всеки знае, че Великден е свързан предимно с козунак, яйца, шоколадови зайци... Но сред всички тези сладости на човек може и да му се прииска нещо соленко. Тук идва и тази рецепта. Тя е лесна и бърза, така че можете да я приготвите и на самия празник. Но ще се хареса на всички, дори и на тези, които очакват с нетърпение само козунака.

Ще са ви необходими:

  • 100 г брашно
  • 1 г бакпулвер
  • 1 кафеена лъжичка сол
  • 60 г извара
  • 60 г масло
  • 2 супени лъжици прясно мляко
  • 50 г настърган кашкавал, моцарела или каквото друго подобно обичате

Приготвя се лесно:

Първо покрийте тава с хартия за печене.

Второ в купа смесете брашното и бакпулвера. После добавете и всички останали съставки без млякото и кашкавала и разбъркайте, докато получите меко тесто. Ако ползвате миксер с него ще е още по-лесно, а ако не и с ръка ще стане, просто по-бавно.

Трето – поставете фолио или някаква кърпа върху купата и оставете тестото в хладилника за 30 минути.

Четвърто, когато тестото вече не лепне много, защото е било в хладилника, го извадете от купата и го разточете на тънък блат. Може с точилка, а може и с пръсти. Не е нужно да е точно идеално.

Пето, от тестото изрежете зайци. Може с готови фигурки или пък ако нямате, просто очертайте заек на картон и след това го използвайте за шаблон, като режете с нож по него, само внимавайте с ножа. И помнете, изрезките тесто не се изхвърлят, правите го на топка, разстилате пак и режете още фигурки.

Шесто, поставете соленките във вече загрята на 180 градуса фурна в тава за печене, на един пръст разстояние една от друга. Намажете всяка соленка с прясно мляко, поръсете с малко кашкавал и печете за 12 минути.

Лесно, вкусно и солено!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град