малък готвач
Вкусни и лесни солени великденски зайчета
Всеки знае, че Великден е свързан предимно с козунак, яйца, шоколадови зайци... Но сред всички тези сладости на човек може и да му се прииска нещо соленко. Тук идва и тази рецепта. Тя е лесна и бърза, така че можете да я приготвите и на самия празник. Но ще се хареса на всички, дори и на тези, които очакват с нетърпение само козунака.
Ще са ви необходими:
- 100 г брашно
- 1 г бакпулвер
- 1 кафеена лъжичка сол
- 60 г извара
- 60 г масло
- 2 супени лъжици прясно мляко
- 50 г настърган кашкавал, моцарела или каквото друго подобно обичате
Приготвя се лесно:
Първо покрийте тава с хартия за печене.
Второ в купа смесете брашното и бакпулвера. После добавете и всички останали съставки без млякото и кашкавала и разбъркайте, докато получите меко тесто. Ако ползвате миксер с него ще е още по-лесно, а ако не и с ръка ще стане, просто по-бавно.
Трето – поставете фолио или някаква кърпа върху купата и оставете тестото в хладилника за 30 минути.
Четвърто, когато тестото вече не лепне много, защото е било в хладилника, го извадете от купата и го разточете на тънък блат. Може с точилка, а може и с пръсти. Не е нужно да е точно идеално.
Пето, от тестото изрежете зайци. Може с готови фигурки или пък ако нямате, просто очертайте заек на картон и след това го използвайте за шаблон, като режете с нож по него, само внимавайте с ножа. И помнете, изрезките тесто не се изхвърлят, правите го на топка, разстилате пак и режете още фигурки.
Шесто, поставете соленките във вече загрята на 180 градуса фурна в тава за печене, на един пръст разстояние една от друга. Намажете всяка соленка с прясно мляко, поръсете с малко кашкавал и печете за 12 минути.
Лесно, вкусно и солено!