малък готвач

Начало | малък готвач | Ето така можете да си направите вкусно яйце в микровълнова

Ето така можете да си направите вкусно яйце в микровълнова

Аз детето | 2021-08-23

Ето така можете да си направите вкусно яйце в микровълнова

Сигурно не се замисляте често, но микровълновата фурна е доста добро откритие. Искаш да си стоплиш супата или мусаката бързо – слагаш в микровълновата, вода за чай – пак там, а пък колко е яко да си направиш пуканки, които да са топли. Вярно, че има и други начини по които да го направиш, но в микровълновата е най-лесно, бързо и безопасно. Но какво друго може да се прави в нея освен това, което вече изброихме? Какво ще кажете за яйца?

Да, знаем, че са ви казвали, че не трябва, защото може да „избухнат“ (не е толкова яко, колкото звучи, чистиш жълтък навсякъде), но ако ги правите по определен начин, това не се случва и стават бързо и вкусни! Какъв начин? Сега ще ви кажем! Готови ли сте за едно бързо яйчено похапване? Разбира се ако все още не се справяте добре с фурната, помолете някой у дома да ви помага. Той също би останал впечатлен от това, което знаете.

„Пържене“ на яйце

Вземете подходяща за микровълнова чиния и я поставете вътре празна за около 15 секунди, после внимателно извадете и докато е още топла по средата поставете малко масло. Накрая чукнете едно яйце и с вилица прободете жълтъка. После поставете в микровълновата за още 40 секунди. Това е! Имате яйце, което е почти като пърженото в тиган.

Бъркани яйца

Чукнете едно или две яйца в чаша, разбъркайте ги хубаво и поставете в микровълновата за 2 минути! Това е! Не са точно като на тиган, но са пак доста вкусни. По желание можете да добавите и малко натрошено сирене или шунка, стават още по-хубави.

Поширано яйце

Ето с това наистина можете да впечатлите всички. Пошираните яйца не са лесни за правене дори и по класическия начин, а тук става не само хубаво, но и бързо. Такива яйца са идеални за сандвичи, тъй като жълтъкът остава леко течен и се получава супер сос. И така вземете купичка и я напълнете до половината със студена вода. После чукнете яйцето във водата, а като поставите в микровълновата покрийте купичката с чиния. Пуснете за 2 минути и сте готови, можете да извадите яйцето с решетъчна лъжица.

Преди да започнете още нещо много важно: Яйцата в микровълнова фурна могат и да експлодират от време на време, особено ако не вземете предпазни мерки. Твърде бързото загряване на жълтъка може да доведе до натрупване на пара под мембраната, което може да доведе до експлозия на жълтъка, което е мръсна работа. Поради това е добра идея да покриете яйцата си с чиния или чинийка, подходяща за микровълнова печка, а ако нямате и парче хляб ще свърши работа. Тъкмо ще е топло и ще има вкус на яйца...

С яйца можете да направите още:
Пухкави облачни яйца, както не сте ги вкусвали никога досега!
Печени яйца с шунка за вкусна закуска



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град