малък готвач
Вкусен, топъл и полезен хляб си омеси и вкусно си хапни
Няма нищо по-хубаво от топъл, току-що изпечен хляб! И ако си мислите, че се прави трудно или че трябват много съставки се лъжете! Вярно, че с повече подправки и добавки всичко става още по-вкусно, но при хляба не е точно така. Дори и със съвсем малко съставки и малко любов и старание можете да омесите най-вкусния и мек хляб. Опитайте – всички у дома ще останат очаровани!
Необходими продукти:
- 600 г брашно
- 350 г вода
- 15 г сол
- 25 г зехтин или олио
- кубче мая
Сигурно сте чували, че месенето на хляб е трудно... Е, не и по тази рецепта!
В купичка сипете водата и сложете кубчето мая. След това леко разбъркайте и добавете зехтина (олиото)! След това оставете настрани, за да може маята да се разтвори и активира. През това време сипете останалите продукти в много голяма купа или още по-добре в тава и смесете.
След около 10 минути сипете и маята с вода и олио при тях и омесете, докато получите меко, леко лепкаво тесто. Когато това се случи покрийте с плътна кърпа и оставете на топло място за поне 2 часа. Така тестото ще се надигне, ще стане меко и пухкаво.
След два часа можете да го прехвърлите в друга тава и да печете на 200 градуса за около 40 минути. А можете да оформите тестото и в продълговата форма, като хляба в магазина. Но дали ще има форма на питка или хляб не е толкова важно. Важното е, че резултатът ще е страхотен – вкусен, мек, топъл и ще сте го направили съвсем сами! Кой да предполага, че толкова ви бива в месенето!
Опитайте да си приготвите още:
Само с един тиган и само за 20 минути най-вкусната пица направи
Хляб в пликче – възможно и много вкусно