зоокът

Начало | зоокът | Рисчето Арни

Рисчето Арни

Ермина Дончева | 2006-06-21

Рисчето Арни

На 12 юни се навърши един месец от раждането на малкото рисче Арни. Той е първото от 70 години насам бебе рис, което е родено в неволя. Появи се на бял свят през нощта на 12 юни, след като неговата майка прекара около два и половина месеца бременност. Малкият хищник е в отлично здраве и тези дни посетителите в Зоопарк София могат да го видят от близо. Астроложката от БТВ Светлана Тилкова – Алена е осиновител на цялото семейство – майката Беси, таткото Арес и малкия Арни. Беси (2 г.) е получена от зоопарка в Екатерининбург в Русия, а мъжкият Арес (3 г.) от център за спасяване на животни от САЩ.

Любопитно: Знаете ли, че до преди няколко десетилетия нашите гори са били обитавани от рисове? Най-често са били срещани в Странджа и по-рядко в Бургаско, Панагюрско, Твърдишкия балкан, Власи планина. Последният див екземпляр, за когото има сведения е от 1935 г. Причината за изчезването на този вид хищник е безогледното му избиване.

Рисът може да преминава дълги разстояния, без да се уморява. Той има силно развит слух, по-слабо зрение и обоняние. Ловко се катери по дърветата и може да плува. Денем се прибира в леглото си правейки големи скокове, като по този начин прикрива следите си. Дължината на тялото му достига един метър. Обича да живее сам, като понякога се събира с три-четири риса, но не задълго. Ловува нощем, през деня – почива. Живее около 20 години в неволя.



Коментари
3 коментара

Пламена , 14 г.,

Публикувано на 24.08.2008

Рисчето се казва Арбирь не Арни!И е женско!

zary alexandrova, 9 г.,

Публикувано на 28.01.2011

Много е красив!

krisi danevska, 11 г.,

Публикувано на 06.05.2012

Много е сладко и красиво но не разбрах коя година е родено . На мен това ми е любимото животно и се радвам че е оцеляло.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град