приказки от деца

Начало | приказки от деца | Вълшебният камък

Вълшебният камък

Велизар Маринов | 2012-06-15

Един момък тръгнал из една гора. По пътя му имало пясък и за това тя му се сторила странна. Изведнъж момъкът зърнал прекрасен камък, голям колкото залък. Приближил се до него, навел се, но нещо го отблъснало. Той се замислил какво може да е това.

Върнал се в селото си и разказал на останалите какво е преживял. Голяма част от хората не му повярвали. Вярвали му само майка му и баща му. Всички останали искали доказателство за този камък и тръгнали с момъка към пясъчната гора.

Когато стигнали мястото, видели че няма никакъв камък. Всички се присмели на момчето.

Още същата нощ той станал и облякъл старите дрехи на баща си, за да не го познаят. Тръгнал към селото, през което баща му минавал често. Стигнал до него едва на следващата вечер. Никой по пътя му не го разпознал. Всички го поздравявали с малкото име на баща му.

Щом преминал селото, на среща си видял голям замък. Когато наближил портите и влязъл през тях, видял дрехите на стражите, но нямало хора. В средата на една зала видял сандък. Отворил го и в него намерил дрехи на принц. Облякъл ги и се заоглеждал в огледалото. В този момент чул пищене. Затичал се към мястото, от където се чувал писъкът. Там видял красиво момиче, което викало без никаква причина. Щом видяло принца, то спряло да пищи. Момичето заговорило с дебел глас. Разказало, че е омагьосана царска дъщеря и помолило той да я освободи от магията.

– Как да те освободя? – попитало момчето.

– Махни с ръце и ще видиш. – отговорило момичето.

Момъкът не се замислил и махнал с ръце. В този момент започнал да се сипе сняг и за миг покрил земята и целия замък. Принцесата помолила момъка да махне още веднъж с ръце и той го направил. В този момент се появил камъкът от пясъчната гора. Светнал в добра светлина и магията се развалила. В замъка се завърнали стражите и слугите, царските придворни и всички намерили дрехите си. Принцесата заговорила с нежен глас и благодарила на своя принц.

Двамата отишли до селото на момчето и взели родителите му, за да отпразнуват заедно с тях сватбата си. Оженили се и заживели щастливо.



Коментари
1 коментар

Ростислав Милицов, 10 г.,

Публикувано на 28.10.2020

Исках да попитам, ако някой чете това, каква по народност е тази приказка. Българска народна приказка Грузинска народна приказка И така нататък...

От редакцията:Приказката е измислена и написана от българско дете, значи е българска. :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град