Десетки ученици създадоха свои приказни сюжети с любимите си литературни герои

Десетки деца се включиха в конкурса „Моите любими книжни герои в една история“, който се проведе в рамките на кампанията „Забавното четене“. В инициативата на детския портал Az-deteto.bg и цялата Investor Media Group взеха участие ученици от 2-ри до 7-ми клас от цялата страна, които написаха своите уникални истории с най-обичаните от тях приказни герои.

От Хитър Петър до Хърмаяни Грейнджър – в разказите си децата обединиха както познати на всички поколения персонажи, така и такива от съвременни литературни произведения.

„Истинска радост бе да разбера, че героите на моето детство - Том Сойер и Пипи, са герои и на съвременните ученици. Е, те си имат и Хари Потър, който също е много готин. А Хари от книгите е още по-готин и от кино-версията си Даниъл Радклиф. Защото книжният Хари за всяко дете е различен“, казва Даниел Ненчев, водещ на предаването „Мултимедия“ по Bulgaria ON AIR и част от журито в конкурса.

Той и останалите членове на журито признаха, че са се затруднили в избора си на победители в конкурса, като най-голямо влияние при оценяването са оказали креативността на децата и въздействието на текстовете им.

Според Даниел Ненчев силата на хубавите детски книги е в това, че създават невидими светове, в които душата разгръща пълния си потенциал.

„Този чудесен конкурс показа нещо извънредно важно - новите деца притежават въображение. В момента, в който изкуственият интелект замени повечето днешни професии, хората ще могат да проявяват човешкото и да са полезни на себе си и на света само ако имат въображение. А то се култивира най-вече през четенето с разбиране. И формирането на емоционална интелигентност. Можем да сме спокойни за бъдещето. Там ще има прекрасни хора“, казва още журналистът.

Победителите в „Моите любими книжни герои в една история“ са:

Първа група - 2-ри-и 3-ти клас:
• Пламена Петрова
• Константин Гълъбов
• Габриела Вълчева

Втора група - 4-ти и 5-и клас:
• Деха Мехмедали
• Даниел Гатев
• Виктория Петкова

Трета група - 6-и и 7-ми клас:
• Рая Петкова
• Нана Цонкова
• Милена Целкова

Честито на победителите! Фантастичните им разкази ще представим съвсем скоро.

До края на месец януари екипът ни ще се свърже с отличените, за да им предостави наградите.

Благодарим на всички деца за старанието и въображението. Не спирайте да мечтаете!

До скоро четене – с нови изненади!

„Забавното четене“ е част от корпоративната социална отговорност на Investor Media Group.

Партньор на „Забавното четене“ е издателство Ciela. Медийни партньори: Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Dnes.bg, Detskiknigi.com, Purvite7.bg, Noviteroditeli.bg.