малък готвач

Начало | малък готвач | Целувки като елхички – вкусно и интересно празнично лакомство

Целувки като елхички – вкусно и интересно празнично лакомство

Аз детето | 2020-12-15

Целувки като елхички – вкусно и интересно празнично лакомство

Обичате целувки, нали? Онези много вкусни сладки, бели, леко твърди и в същото време много пухкави! Но знаете ли, че с още малко усилие, старание и помощ от мама, а защо не и от татко, можете да превърнете обикновените целувки в красиви и вкусни елхички. Защо пък не тази година вместо да купувате готови коледни лакомства, да си ги направите сами. Забавно, вкусно и интересно!

Ето и какво ще ви трябва за около 10 елхички:

  • 3 яйца
  • 200 г захар
  • 2 чаени лъжички лимонов сок
  • 1 пакетче шарени захарни топчета (може и звездички, сърчица и каквото друго ви харесва за украса)
  • течна зелена боя за храна

Ще ви трябват също:

  • шприц за сладки
  • дълбока купа
  • бъркалка или миксер
  • хартия за печене
  • тава
  • чаша

Можете да ги приготвите лесно със семейството, като просто следвате стъпките:

1. В дълбоката купа, която трябва да е чиста и суха, разделете жълтъците от белтъците. В случая ще ви трябват само белтъци. Много е важно при белтъците в купата да няма жълтъци, защото иначе може и да не се получи желаният ефект за целувките.

2. Измерете захарта и я добавете към белтъците. Когато изчислявате количеството захар, водете се от съотношение 1:2, тоест трябва да сложите двойно повече захар спрямо количеството белтъци. В случая ползваме 3 белтъка от яйца с тегло 100 г, затова слагаме 200 г захар. Казваме ви това ако решите да правите повече или по-малко елхички.

3. Добавете и лимоновия сок и разбийте белтъците със захарта докато получите сняг. Това става с много бъркане, така че ако вие или този с когото правите сладките можете да използвате миксер – възползвайте се, ще стане по-бързо и по-лесно. Сняг се получава, когато белтъците утроят размера си и станат много гъсти.

4. След това добавете няколко капки зелен оцветител за храна към разбитите на сняг белтъци и разбъркайте много леко, колкото да се оцветят.

5. Поставете шприца за сладки с приставката в голяма чаша – ще бъде по-удобно да прехвърлите белтъците в шприца.

6. Преди да направите това обаче капнете по една капка на известно разстояние от зеления оцветител, от горе и я изчакайте да се разтече надолу. Така после ще постигнете супер ефект.

7. Сега вече прехвърлете белтъците в шприца.

8. Покрийте тавата за печене с хартия. Включете фурната да се загрява на 100 градуса. И оформете елхичките на известно разстояние една от друга. Първо направете долното ниво, като просто изстискате от сместа с шприца. След това леко повдигнете шприца и отново изстискайте известно количество върху предишния белтък, като по този начин направите второто ниво на коледното дърво. Направете третото ниво по същия начин.

9. По този начин направете всички сладки, докато не ви свърши сместа.

10. Поръсете елхичките с избраната от вас захарна украса.

11. Печете във фурна на не повече от 100 градуса за час и половина.

После изчакайте да изстинат малко, извадете и са готови. Можете да ги поднесете така или за още по-голям ефект за всеки от семейството да ги опаковате в пликчета с панделки.

Вижте също:
Приказни коледни кексчета



Коментари
1 коментар

ВАЛЕТО КОЛАРОВ, 56 Г г.,

Публикувано на 16.12.2020

децата са бъдещето наше

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град