малък готвач
Коледа може да бъде вкусна и със соленки
Кой е казал, че звездичките и елхичките от тесто трябва да са сладки. Традиционно всеки от нас свързва Коледа с аромата на топъл шоколад и вкусно мляко с какао в комбинация с ароматни бисквитки с канела и още шоколад или пък така популярните джинджифилови човечета. Също и снежни бонбони с лек сметанов крем по средата, но повярвайте, дори и на най-големия любител на сладкото в един момент би му писнало от всичко това. Затова отново ви питаме кой е казал, че коледните сладки трябва да са само сладки. Добавете им малко кашкавал и махнете захарта и ще се превърнат в едни невероятни вкусни коледни соленки. Ето как и вие да си направите такива!
Необходими продукти:
- 2 пакета бутер тесто
- 300 г настърган кашкавал (ние си направихме смес от кашкавал и чедър, но вие направете каквото ви харесва)
- шепа брашно
- 2 супени лъжици прясно мляко
- семена по ваш избор (ние използвахме сусам и маково семе)
Ще ви трябват още:
- тавичка
- хартия за печене
- различни формички за сладки
- чаша
Приготвят се бързо и лесно:
Постелете хартия за печене върху масата! Отгоре посипете с малко брашно и го разпределете навсякъде, а върху него поставете и лист от бутер тестото. Насипете цялото с настърган кашкавал, а върху него поставете друг лист бутер тесто и леко притиснете, особено в краищата, така че да се залепят. Става лесно с пръсти. След това посипете малко брашно и върху формичките за сладки, които ще използвате и изрежете соленки от брашното. Звездички, елхички, човечета – изборът е ваш. Нашия съвет е да поставяте формичките колкото се може по-близо една до друга, за да използвате тестото максимално. Това направете с всички листа от двата пакета.
След което поставете соленките в тавичка отново покрита с хартия за печене. Важно е да са поне на два пръста разстояние една от друга, защото тестото ще се надуе и може да се залепят. Отгоре полейте всяка соленка с малко прясно мляко и поръсете с избраните от вас семена, а може дори и с още малко кашкавал или пък сирене.
Печете на 180 градуса за 10-12 минути, докато соленките се надигнат и покафенеят. След това помолете някой възрастен да ги извади от фурната, да ги сложи в чиния и това е. Не изглеждат ли супер апетитно?
Кой пък е казал, че за Коледа не можеш да си направиш вкусни соленки, хммм...