малък готвач
Лимони като бонбони
Какво ще кажете да се заредите с необходимата доза витамин C, както и с нещо сладичко при това едновременно? Тогава хапнете един лимон! Ама чакайте, той не е ли кисел? По принцип е такъв, но с тази рецепта можете да превърнете лимоните в най-сладките бонбони като запазите и част от полезните им качества. Освен това направените по тази рецепта лимони като бонбони можете да хапвате не просто ей така, но и да ги слагате в чая или пък в кекс, а дори и в палачинки. Ще направят всичко по-вкусно, ароматно и малко по-полезно.
Все пак преди да започнете, имайте предвид, че рецептата ще изисква вряща течност както и малко повече умения с ножа, така че ако не сте сигурни, че имате такива, помолете някой по-голям у дома за малко помощ. Няма как да не се съгласи, все пак рецептата е почти като магия – да превърнеш киселия лимон в нещо сладко.
Ето и какво ще ви е необходимо:
- 1-2 лимона, като изберете такива с по-тънка кора
- 200 г захар
- 200 мл вода
- по желание можете да добавите и любим цвят боя за храна
Пригответе си също:
- остър нож
- дъска за рязане
- тенджера
- хартия за печене
- тава
- щипка или нещо такова с което да извадите лимоните, докато са още горещи
Какво трябва да направите:
Първо измийте лимоните много хубаво, защото няма да ги белите, ще използвате и кората. Затова ги измийте с обилно количество вода поне 2-3 пъти. След това поставяте лимона на дъската, ако ще ви е по-лесно можете да ги разрежете и на две половини, за да се крепи по-лесно върху дъската. Но ако имате опитен помощник можете да ги оставите и цели. Нарежете лимоните на много тънки филийки, толкова тънки, че да са почти прозрачни, не по-дебели от 3-4 милиметра. Разбира се, не е нужно резените да са идеално равни, но все пак се постарайте да няма много дебели.
После сипете водата и захарта в тенджерата и поставете на котлона на средна степен. Бъркайте, докато захарта се стопи! А после изчакайте да заври! Когато течността ври, можете да я оцветите с малко боя за храна, но разбира се не е задължително, това просто ще направи лимоните цветни. Накрая поставете и резенчетата лимони и ги оставете във врящата смес за около 40 минути. Когато са готови трябва да са станали малко по-малки и почти прозрачни.
Накрая внимателно, с помощта на щипка или нещо такова, защото все пак ще е много горещо, ги извадете от врящата смес и ги поставете в тавичка с постлана на нея хартия за печене. Но не един върху друг и ги оставете за около половин час да изсъхнат.
Това е! Сега имате вкусни лимони, сладки като бонбони, но все така запазили част от витамините си! А можете да ги използвате и така, вижте колко е красиво!