малък готвач

Начало | малък готвач | Ароматни канелени бисквитки за коледната елха и за похапване

Ароматни канелени бисквитки за коледната елха и за похапване

Аз детето | 2020-12-22

Ароматни канелени бисквитки за коледната елха и за похапване

Цветните лампички, красивите топки и шарените камбанки определено са много хубава украса за елха! Какво ще кажете обаче тази година дръвчето ви да е малко по-различно. Дори и вече да сте го украсили, отново можете да го направите по-необикновено. При това този път то не само ще е красиво, но и ще ухае празнично. Всеки път, когато някой от семейството мине покрай него, ще усеща прекрасен аромат и веднага ще бъде обземан от весело коледно настроение. Независимо кой ден сме! При това най-хубавото от всичко е, че дори ще можете да опитате украсата на вкус. Само си представете – искате да си хапнете нещо малко и сладко, но нямате такова. И изведнъж се сещате, че коледната ви елха е подходящото място. И не се притеснявайте – няма да ви караме да изяждате играчките. Знаем, че те не са вкусни, но пък бисквитките, които можете да приготвите по нашата рецепта са идеални. Хем са вкусни, хем стават и като чудни играчки за елха. Една различна и канелено-ароматна елха! Хайде вече да запретваме ръкави, какво ще кажете?

За бисквитките ще са ви необходими:

  • 200 г масло
  • половин чаена чаша захар
  • 1 супена лъжица мед
  • 350 г бяло брашно
  • 1 супена лъжица сода
  • 8 супени лъжици канела
  • 1 яйце

За декорацията ще ви трябват:

  • 2 супени лъжици пудра захар
  • 1 лимон
  • сребърни перлички или други захарни украси каквито ви харесват
  • формички за сладки
  • клечка за зъби
  • панделки

Вземете си също и дълбока купа, бъркалка, тава за печене и хартия за печене, както и точилка.

Правят се наистина лесно, но ако искате можете да поканите някой от семейството за компания и помощ. Така винаги е по-забавно, особено когато правите нещо коледно.

Сега ето и как точно се приготвят:

В купата сложете маслото, но помнете, че ако ей сега сте го извадили от хладилника е добре да го оставите поне половин час навън, за да омекне и да бъде по-лесно за разбъркване. След като е достатъчно меко го сложете в купата и към него добавете захарта и меда. С помощта на бъркалка, а става и с лъжица, бъркайте около 5 минути, така че да получите нещо като гъст крем. След това добавете и яйцето и отново разбъркайте. Този път съвсем малко, докато просто се смеси. После добавете брашното, содата и канелата.

Сега обаче ще трябва да се поизцапате малко, като започнете да мачкате и месите тестото с ръце. Когато стане достатъчно гъсто и не лепне много по ръцете ви значи е готово. Ако въпреки цялото месене продължава да лепне много просто добавете още малко брашно и омесете пак.

Когато приключите и с тази част, която никак не е трудна, извадете готовото тесто от купата и внимателно го увийте в хартия за печене. Поставете го в хладилника за поне един час. Така след това по-лесно ще изрежете бисквитките.

Докато чакате можете да приготвите и глазурата. Тя е лесна и можете да я направите дори и в същата купа – просто слагате пудрата захар и изтисквате сока от един лимон и бъркате, докато получите гъст крем. Ако пък решите можете и просто да си купите разбита сладкарска сметана – тя също ще свърши работа. Докато сте направили това тестото е станало. Извадете го от хладилника, махнете хартията за печене и го поставете на масата. След което разточете. Също е лесно! Просто прекарвайте точилката през тестото напред-назад, докато стане достатъчно тънко. Тук дори няма нужда да е кръгло и да се стараете за формата, защото така или иначе след това ще го изрежете. Когато е готово от него просто изрежете с помощта на формички различни бисквити. Знаете, формичките най-често са снежинки, звездички, сърчица. Няма как да нямате такива.

Нашият съвет обаче е да събирате остатъците тесто, да го правите на топка и отново да го разточвате и да изрязвате формички, докато почти не остане никакво. Така хем ще имате повече бисквитки, хем няма да сте изхабили продуктите напразно.

След като бисквитите са с нужните форми просто ги наредете в тава, която предварително сте постлали с хартия за печене. Преди обаче да ги вкарате във фурната на върха на всяка сладка направете дупка с клечка за зъби. Така след това ще можете да ги закачите на елхата. Самите бисквитки печете около 15 минути на 180-190 градуса. След като печенето приключи обаче не бързайте да ги вадите от фурната. Оставете ги вътре да изстинат напълно. С глазура се украсяват студени бисквитки, иначе нищо няма да се получи. Така че имайте търпение.

Украсата е по ваш вкус – можете да ги изрисувате целите с глазура или само леко да ги очертаете. Можете да имате захарни перлички, звездички или просто шарени пръчици. След като приключите, поставете бисквитките в хладилника отново за около два часа, за да може глазурата хубаво да стегне.

Накрая просто прокарайте панделки през дупките, а може и конец, и ги завържете на възел за двата края. Панделките обаче трябва да са достатъчно големи, че да може бисквитките да се закачат на елхата. Това е! Сега всеки път, както правят котките, ще можете да минавате покрай коледното дръвче и много да се радвате на украсата. Само дето вие няма да я чупите, а ще си похапнете вкусно от нея!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град