новини детски

Начало | новини детски | Радиодецата на БНР гостуват във Франция

Радиодецата на БНР гостуват във Франция

Аз детето | 2014-04-02

Радиодецата на БНР гостуват във Франция

Вокална група „Радиодеца“ на Българското национално радио ще участва в Седмия международен фестивал на изкустватав град Лош, Франция от 4 до 11 април 2014 г. Фестивалът представя изпълнители от Германия, Испания, Италия, Финландия, Полша, Русия, САЩ, Англия, Палестина, Унгария и Франция „Радиодеца“-та на БНР са подготвили 30-минутна програма и ще имат три концерта. Малките възпитаници на диригентката Илина Тодорова ще пеят и в катедралата на гр. Лош, като за участието си там са подготвили църковнославянско песнопение от XIII век.      
         
Международният фестивал на изкуствата „Сен Дени“ е сред културните събития, с които Франция участва в надпреварата за наградата на Европейската комисия, присъждана за събития с принос към възпитанието и грижата за децата.
        
Основната идея на форума е да спомогне за общуването на деца от цял свят, като те представят различни култури и общуват чрез универсалния език на изкуствата. Седемдневните празници се превръщат ежегодно в  панорама на постиженията на детското творчество, заради уникалното присъствие на участващите формации, които  показват националната си идентичност в жанровете хорово пеене, театър, танц или визуални изкуства.
        
Градчето Лош възниква през VI век, а от XIII век до времето на Шарл IX e резиденция на френските крале. Радиодецата на БНР ще имат възможност да разгледат културните забележителности на града, като е планирана среща и с кмета на града.

Снимка: БНР
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град