новини детски

Начало | новини детски | Четенето става любимо занимание и на най-малките със „Светът на Гого“

Четенето става любимо занимание и на най-малките със „Светът на Гого“

Аз детето | 2021-11-30

Четенето става любимо занимание и на най-малките със „Светът на Гого“

Може ли четенето да се превърне в игра и как по-лесно малките деца да усвоят уменията за четене и разказване, показва книгата „Светът на Гого“. Автор на книгата е Десислава Йорданова, която използва пиктограми и текст като нов инструмент. „Пиктограмите са мотивиращ елемент и помагат на децата да започнат да четат. Зад всяка пиктограма стои дума. Чрез пиктограмите те разбират структурата на речта. Какво е дума и какво е изречения. Чрез пиктограмите децата се учат да разказват и впоследствие да четат“, споделя Десислава Йорданова.

Според нея децата възприемат интуитивно пиктограмите. Това е втората книга от поредицата с пиктограми. Първата е „Ема. Един прекрасен ден“. Идеята за тези книги идва с раждането на сина ѝ. „Става дума за ежедневието на едно дете.“, споделя Десислава Йорданова. Впоследствие се появяват пиктограмите, които превръщат идеята в иновативна книга за децата, които още не могат да четат.“ По думите ѝ, децата се учат абсолютно интуитивно с помощта на пиктограмите.

„Предизвикателство е детето да разграничи и назовава глагола в изречението, но чрез пиктограмите това става по-лесно. Децата както и възрастните запомняме някой думи фотографски и подобряваме уменията си в четенето непрестанно.“ Според нея, не трябва да се забравя, че едно дете има свой ритъм и кога ще се научи да чете зависи от неговия етап на развитие. „Има няколко фази на развитие на детето. Първата е предлитералната – от 6 месеца до 5 години. Детето трябва да има натрупан добър речников запас, за да може да започне да чете, както и да има основни граматични и фонологични умения.

Според Десислава Йорданова, за да заобичат децата четенето, е добре книгите да се поднасят с любов и малките да усещат книгите като нещо забавно, остров на сигурност и топлота, за което много могат да съдействат и родителите. Редактор на „Светът на Гого“ и „Ема. Един прекрасен ден“ е Диляна Лулчева – логопед и възрастов психолог. Проектът е частично финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град