новини детски

Начало | новини детски | 4 и 7-метрови динозаври се настаниха в Природонаучния музей в Пловдив

4 и 7-метрови динозаври се настаниха в Природонаучния музей в Пловдив

Аз детето | 2021-12-01

4 и 7-метрови динозаври се настаниха в Природонаучния музей в Пловдив

В зала „Лотос“ на Природонаучния музей в Пловдив отвори врати експозиция с модели на динозаври. Тя бе открита официално от кмета на Пловдив Здравко Димитров. Първите посетители на новата експозиция бяха децата от детските градини „Майчина грижа“, „Малкият принц“ и „Каменица“, които имаха уникалната възможност да се пренесат в далечния свят на гигантските влечуги, които са били господари на Земята преди повече от 65 милиона години.

„Мисля, че това е правилната формула за развитие на един музей, а и на един град. От своя страна, ние ще направим всичко възможно да увеличаваме посещаемостта на музея, респективно и на града. И мисля, че ще е успешно!“, каза директорът на музея Огнян Тодоров. Той разказа, че зала „Лотос“ е прехвърлена на музея през 2019, след което е извършен цялостен ремонт на фасадата, изградена е топла връзка със зала „Ботаника“, сменена е дограмата на обща стойност 80 000 лева, осигурени от общината. Посещенията на новата зала с динозаври са включени в цената на билета за експозицията на музея, а достъпът до зала „Лотос“ става през топлата връзка.

От своя страна кметът на Пловдив благодари на директора на музея и припомни, че експонатите са закупени със собствени приходи. Вижда се, че когато една институция работи добре, има приходи, може да инвестира и да се разширява, подчерта Димитров. Това, по думите му означава, че музеят се управлява правилно и това се вижда най-добре по усмивките на децата. Здравко Димитров пожела на ръководството на образователната институция да привлича посетители не само от страната, но и от цяла Европа.

В залата ще бъдат прожектирани динамични, лазерни изображения, които ще се движат. Макетите са в умален размер, но с реални пропорции и пресъздават научна информация. По думите на Тодоров динозаврите нямат научна стойност, но всички наши посетители питаха за динозаврите. Той каза още, че предвижда модул „Динозаври“ да бъде разгърнат с тематични лекции в сферата на палеонтологията. Директорът на музея съобщи, че до края на годината ще бъде открит и морският аквариум с обем от 24 000 литра. Подготвя се и експозиция с макети на едноклетъчни.

В залата се намират 5 динозавъра от видовете трицератопс, диметродон, анкилозавър, велосираптор и дилофозавър и са закупени за 35 000 лева. Предстои в експозиционното пространство да бъдат прибавени още тиранозавър – 7 м, трицератопс – 4 м, стегозавър – 4 м, птеродактил – 4 м.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град