новини детски

Начало | новини детски | Съкращават лятната ваканция? Според учители е добра идея!

Съкращават лятната ваканция? Според учители е добра идея!

Аз детето | 2021-11-29

Съкращават лятната ваканция?  Според учители е добра идея!

Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-и. Това заяви в предаването на БНТ „Денят започва“ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно – на 15 септември, докато в другите държави първият учебен ден е около 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън. Ако учебната година започва от 1 септември, най-много биха спечелили учениците, смята Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ и директор на 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

Той отбелязва, че при начало на учебната година от 1 септември, може да има разумно, ново разпределение на учебното време, с по-голяма зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване при сериозни грипни вълни, студени зими и замръзнали пътища. Началото на втория учебен срок би могло да започне след края на зимната ваканция.

При начало на учебната година от 1 септември би могло да има изпитна седмица през юни с концентриране на изпити – като държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване в 7-и и в 10-и клас, изпити в 8-и клас. Би могло да има възможност за гъвкаво приключване на отделните училищни етапи до 15 или 30 юни, съобразено с възрастта на учениците. Подобна промяна ще доведе до сериозни размествания в организацията на всички други рутинни изпити – поправителни, септемврийските държавни зрелостни изпити, с необходимост от детайлно преосмисляне на сегашните олимпиади, които са без никаква добавена стойност и смисъл в този си формат и вид, казва Стаматов, цитиран от БТА.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град