любими герои

Начало | любими герои | Честит рожден ден, Дж. К. Роулинг!

Честит рожден ден, Дж. К. Роулинг!

Аз детето | 2019-07-31

Честит рожден ден, Дж. К. Роулинг!

Днес „майката и бащата“ на знаменития Хари Потър – любимата на почти целия свят Дж. К. Роулинг има рожден ден! Ние обичаме истории за магьосника и приятелите му и знаем, че и вие сте им големи фенове. Точно затова днес размахахме магическите си пръчки, казахме Акцио и призовахме няколко интересни факта за писателката и за вълшебните ѝ книги, които нямаме търпение да споделим и с вас!

  • Само Библията има преводи на повече езици от първия роман „Хари Потър и Философският камък“, който вече може да се намери дори на старогръцки, латински, уелски, келтски.
  • Първата си книга авторката пише и илюстрира сама на шест години. Главният ѝ герой е заек на име Заека, който се разболява от дребна шарка, приятелите му идват да го видят, а сред тях е и една великанска пчела – г-ца Пчелата. „Оттогава си пожелах да бъда писателка, но рядко споделях тази мечта с някого – опасявах се да не ми кажат, че нямам никакви шансове“, спомня си Роулинг днес.
  • Част от детството ѝ минава в околностите на Бристол, Югозападна Англия, където двама от приятелите ѝ от онова време са брат и сестра с бащино име Потър. Когато е 9-годишна, семейството се мести да живее в друго малко населено място – село Тътшил. Най-неприятното за нея се оказва, че трябва да смени и училището – сградата там се оказала вехта и тясна, а г-жа Морган, учителката, я изпълвала с ужас. В първия ден тя дала на новодошлата контролно по математика, на което Джо се провалила тотално – просто дотогава никога не била чувала за дроби. Затова я настанили да седне там, където преподавателката слагала слабите ученици – в най-дясната редица, „толкова вдясно, че чак си с единия крак през прозореца“.
  • По това време Роулинг много приличала на Хърмаяни и именно оттам е взела образа, за да създаде тази страхотна магьосница. Един от нейните най-добри приятели – Шон Харис, по-късно ѝ послужил за образа на Рон Уизли, а неговият синьо-бял „Форд Англия“, с който обикаляли страната, е обезсмъртен в „Хари Потър и Стаята на тайните“. (Книгата носи посвещение: „На Шон П. Ф. Харис – верен приятел и спасител в трудни моменти“).
  • Идеята за момчето магьосник ѝ хрумва докато пътува с влака между Манчестър и Лондон. В бързината нахвърля идеите си върху салфетка.
  • Имената на домовете в училището за магия „Хогуортс“ ѝ хрумват докато пътува със самолет. Записва ги върху хартиената торбичка за прилошаване.
  • Първата книга от поредицата – „Хари Потър и философският камък“, е написана в няколко кафенета в Единбург на пишещата машина, с която Роулинг излизала от вкъщи. До нея дъщеря ѝ кротко спяла в количката си. Започва я през 1990 г., завършва я през 1995 г., издадена е през 1997 г.
  • Малкото издателство „Блумсбъри“ е единственото (от общо 12), съгласило се да купи историята за Хари Потър за сумата от 4000 долара. Книгата има главозамайващ успех. След оглавяването на английските и американски класации с книгата, Дж. К. Роулинг се отдава на писането. Поставено е началото на поредицата, с която израстват милиони деца по света!
  • През следващите години са издадени „Стаята на тайните“ (любимата на Роулинг), „Затворникът от Азкабан“, „Огненият бокал“, „Хари Потър и Орденът на феникса“, „Хари Потър и нечистокръвният принц“. На 21.07.2007 г. излиза от печат и последната книга „Даровете на смъртта“. Тя чупи всички рекорди по продажби като и до днес е най-бързо продаваната книга на всички времена.
  • Роулинг е първият милиардер, който отпада от списъка на милиардери на списание Forbes заради благотворителност. Тя казва: „Имаш морална отговорност, когато ти е дадено повече отколкото се нуждаеш, да го споделиш с останалите.“


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град