любими герои

Начало | любими герои | „Кало Змея“ от Милен Хальов – нов герой лети над покривите!

„Кало Змея“ от Милен Хальов – нов герой лети над покривите!

Аз детето | 2019-06-24

„Кало Змея“ от Милен Хальов – нов герой лети над покривите!

Всички сме чели приказката за „Тримата братя и златната ябълка“. Но никой от нас не е подозирал, че ламята може да бъде победена от истински… змей! А Кало Змея е тук, за да се пребори с тъмните сили от народните приказки и легенди. В дебютния роман на младия и талантлив учител Милен Хальов „Кало Змея“ бродят караконджули, устрели и самодиви, а децата са истинските герои, които могат да спасят света! Наглед Кало е съвсем обикновено момче – не обича особено залягането над уроците и гледа винаги да се измъкне и да тича след топката.

Там, на игрището, е в свои води и може съвсем сам да победи цял отбор надъхани противници. Никой не подозира, че Кало е син на змей и притежава неземни сили, благодарение на които нощем лети над покривите, а в мигове на опасност умее дори да призове бурята на своя страна. Животът на Кало Змея тече привидно мирно и тихо и почти никой освен майка му не е посветен в неговата тайна. Но скоро всичко ще се промени – с появата на коварен враг, който притежава способността да се противопостави на уменията му, и на красивата Йоана и нейната сестра Рая, които също крият своите тайни.

Какво всъщност се е случило с баща му? Какво представлява организацията „Дънгори“ и защо Кало ѝ е толкова нужен? Може ли някой да се пребори с опасните караконджули, страховитите устрели и омайните самодиви? Над Кало и неговите близки е надвиснала огромна опасност. Той трябва да овладее силите си, за да спаси хората, които обича, но и трябва да запази човешкото в себе си в името на доброто.

За момчето, което може да лети над покривите и да покаже на всички малчугани, че ако искат, могат да спасят света, разказа учителят и автор на книгата Милен Хальов в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR. „Като дете бях много болнав и докато лежах в болниците си фантазирах истории. Първоначално ги рисувах и после започнах да ги пиша. Идеята за детето със суперсили се роди още там.“, сподели Хальов. По думите му детските книги трябва да са на разбираем за децата език. „Идеята е диалогът да бъде убедителен. Авторовата реч също трябва да бъде опростена. Не може да си служиш с увъртян език, който да ги откаже да четат.“, обясни авторът. И допълни, че „Кало Змея“ дава посоки на децата да вземат определено решение.

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град