новини детски

Начало | новини детски | Столичани ще могат да се возят безплатно на ретро трамвай за панорамна обиколка

Столичани ще могат да се возят безплатно на ретро трамвай за панорамна обиколка

Аз детето | 2023-01-13

Столичани ще могат да се возят безплатно на ретро трамвай за панорамна обиколка

На 14 януари 1901 г. в София тръгва първият електрически трамвай, което поставя началото на Столичния градски транспорт. По повод празника, „Столичен електротранспорт“ организира безплатна панорамна обиколка с ретро трамвай по маршрута пл. „Възраждане“ - ул. „Граф Игнатиев“ - пл. „Журналист“ и обратно, съобщава Столична община.

В ретро трамвая ще има представител на транспортното дружество, който ще разказва историята на трамвайния транспорт в София, а за децата ще има подаръци. Часовете на тръгване на мотрисата от площад „Възраждане“ са: 11:00 ч. и 12:00 ч.

Мащабно модернизиране на обществения транспорт в София, както и електротранспорта, започна през 2010 г. по програма за обновяване на градския транспорт на кмета на София Йорданка Фандъкова. Общо 29 нови трамвая PESA ще се движат в София през тази година. Те се доставят по проект, финансиран от ОП „Околна среда“. Първите 8 от тях вече пристигнаха, а до средата на 2023 г. ще бъдат доставени и останалите 17 мотриси. Те ще се движат по линиите № 4, 5 и 18. Новите мотриси са с дължина между 28 и 33 м, нископодови, с климатик, платформа за качване, специални места за майки с колички и трудноподвижни хора и видеонаблюдение.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град