новини детски

Начало | новини детски | Кои области са в грипна епидемия? Къде учениците са във ваканция?

Кои области са в грипна епидемия? Къде учениците са във ваканция?

Аз детето | 2023-01-18

Кои области са в грипна епидемия? Къде учениците са във ваканция?

Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия, вече са: Пловдив (18 до 30 януари), Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18 до 24 януари), Стара Загора (за периода 17 - 23 януари), Шумен (за периода 13 до 18 януари) и Добрич (за периода 20 - 25 януари), София област (20 до 27 януари).

Бургаска област беше първата, която обяви грипна епидемия. Това се наложи заради резкия скок на заболелите от остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са деца, а отделението за малки пациенти в бургаската болница е почти запълнено. До 17 януари включително учениците в Бургас бяха в грипна ваканция. Областният щаб обаче реши, че данните позволяват отмяна на епидемичната обстановка, а учениците се върнаха в клас от 18 януари.

В Шумен противоепидемичните мерки са в сила до 18 януари. Те включват спиране на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; спиране на профилактичните прегледи и имунизациите; забрана на свижданията в болниците; ограничаване на провеждането на масови мероприятия. Учениците в Шумен са в грипна ваканция до 18 януари.

От 17 до 23 януари е обявена грипна епидемия и в област Стара Загора. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0 - 15 години. От 18 януари ще бъдат преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта. Маските в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт стават задължителни. Преустановяват се консултациите за бременни и кърмачета и профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в болниците. В детските градини ще се провежда ежедневен филтър на децата. Преустановява се и посещението на лица под 16 години в търговските обекти от типа мол без придружител.

Училищата на територията на Община „Родопи“ също излязоха в грипна ваканция от 16 до 18 януари включително. Детските ясли и градини ще останат отворени, но пропускателният режим ще бъде много строг, обявиха от местната власт. Поради завишения риск от предаване на инфекцията временно се отлага откриването на детски кухни в селата Първенец, Брестовица и Устина.

Засега във Варненска област няма да обявяват грипна ваканция. За да бъдат спрени учебните занятия, болните трябва да са над 200 на 10 000. Според експертите в Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания във Варна ваканция ще се наложи да бъде обявена в края на януари.

За периода от 18 до 24 януари на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена грипна епидемия във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип. За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч и Пазарджик.

Учебният процес няма да бъде преустановен в област Габрово, като в петък, 20 януари, ще бъде взето решение за евентуално преустановяване на учебните занятия от понеделник, 23 януари, с оглед актуалната епидемична обстановка в областта.

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на София област е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 27 януари. Преустановяват се учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на Софийска област за периода от 23 до 27 януари, включително.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град