новини детски

Начало | новини детски | Срокът за кандидатстване за космическия лагер Space Camp Turkey се удължава до 5 февруари

Срокът за кандидатстване за космическия лагер Space Camp Turkey се удължава до 5 февруари

Аз детето | 2023-01-17

Срокът за кандидатстване за космическия лагер Space Camp Turkey се удължава до 5 февруари

Центърът за творческо обучение удължава кандидатстването за новото издание на космическия лагер Space Camp Turkey до 5 февруари 2023 година. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години. За 2023 година квотата за български участници е 200 деца и младежи, а кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр, съобщиха организаторите. Темите в конкурса за 2023 година са: „Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?“; „Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?“; „Как изследването на космоса събира и разделя хората?“

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват, както и в какъв формат да представят идеите си – писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език. Творбите се оценяват от специално подбрано жури от професионалисти с богат опит в областта на науката, технологиите и иновациите, както от възпитаници и медалисти на програмата. С помощта на спонсорите на програмата и общините-партньори, Центърът за творческо обучение ще осигури над 40 стипендии за най-отличилите се в конкурса деца и младежи.

Space Camp Turkey в Измир, Турция, е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА и е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток. Програмата на центъра е с продължителност една седмица и се организира изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса.

Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на обучението те научават много за подготовката на астронавтите – физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества в себе си в динамична и забавна среда.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град