новини детски

Начало | новини детски | Два конкурса за деца ще предложи XXV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2023

Два конкурса за деца ще предложи XXV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2023

Аз детето | 2023-01-31

Два конкурса за деца ще предложи XXV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2023

Организаторите на XXV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2023 г. обявяват

Национален литературен конкурс на тема „От другата страна на вълшебното огледало“

и

ХII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

От 10 до 12 май 2023 г., в гр. Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., ще се проведе XXV Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене в дигиталната епоха.

Наред с многобройните прояви, които се организират в рамките на фестивала, с цел провокиране въображението и творчеството на децата и тийнейджърите от цялата страна и от българските общности в чужбина и тази година ще се проведат и Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

Национален литературен конкурс

Темата на Националния литературен конкурс е „От другата страна на вълшебното огледало“.

 • В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 18 години.
 • Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби (разказ, приказка, стихотворение) специално създадени за конкурса.
 • Творбите да са с обем до 5 стандартни компютърни страници (60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница) и да бъдат изпратени по имейл в електронен вид.

Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.

Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXV Национален фестивал на детската книга.

 • Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и имейл за контакти, се изпращат на адрес: reglibsliven@iradeum.com
 • Краен срок за изпращане на творбите: 12.03.2023 г.

XII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

 • В рамките на XXV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 10-12 май 2023 г., ще се проведе и Дванадесети Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.
 • В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години.
 • Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35 см. и да отговарят на изискванията за куклен театър.
 • Компетентно жури ще оцени творбите. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала.
 • Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и имейл за контакти, се изпращат на адрес:

8800 гр. Сливен
ул. „Никола Карев“ № 1
Регионална библиотека „Сава Доброплодни“
За Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

 • Краен срок за изпращане на куклите: 03.04.2023 г.

Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои, уреден в РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град