За родители

Начало | За родители | Съвети как да не обезсърчите любовта на детето си към четенето

Съвети как да не обезсърчите любовта на детето си към четенето

Аз детето | 2024-03-18

Съвети как да не обезсърчите любовта на детето си към четенето

Четенето на романите на Даниел Пенак е лесно. Книгите му са преведени на 26 езика, включително български, и са удостоени с голям брой литературни награди в различни страни. В есето си „Като роман“ Пенак формулира принципи за ефективен подход към литературата, наречени „Декларация за правата на читателя“. Особено важно е тези правила да се прилагат по отношение на децата, когато любовта към четенето тепърва се развива и е толкова лесно да се обезсърчи това прекрасно занимание – толкова трудно и толкова вълнуващо.

1. Правото да не чете

Не насилвайте детето си да чете. Помислете за начини да го заинтересувате да чете.

2. Право да прескача

Детето има право да обръща скучни страници (например описания на природата или описанието с гробищата и призраците в „Том Сойер“, като деца се радвахме, че пропуснахме да прочетем тази глава) и да чете това, което го интересува.

3. Правото да не дочита

Никога не насилвайте детето си да дочете книга, която не го интересува. Има толкова много вълнуващи неща на този свят, вашето дете определено ще намери нещо, което харесва!

4. Правото на препрочитане

Позволете на детето си да препрочита любимата си книга толкова пъти, колкото иска.

5. Правото да четеш всичко

На пръв поглед това правило изглежда противоречиво, но е важно. В училищния свят всяко дете изпитва куп забрани, затова при домашното четене то трябва да има пълното и безусловно право да избере книгата, която да прочете. Оставете го да направи това, като изключите опасните книги от полето за избор.

6. Правото на боваризъм (ентусиазирано и възвишено отношение към прочетеното, нежелание да се види границата между фантазия и реалност)

Никога не се присмивайте на идеалите на децата и тийнейджърите, бъдете толерантни, дори ако разбирате, че любимият герой на вашето дете е далеч от реалния живот.

7. Правото да четеш навсякъде

Не забранявайте на детето си да чете в леглото, в метрото или автобуса, дори докато се храни. Ако детето ви вземе книга със себе си, това е най-доброто, което можете да постигнете: то ще обича да чете!

8. Право на четене на глас

Понякога детето ви може да поиска да ви прочете на глас пасаж, който особено му е харесал в книгата. Изслушайте го, отделете време за него. Четенето на глас е полезно: развива дикцията, слуховата и зрителната памет. Но най-важното е, че това означава, че детето иска да сподели радостта от четенето с вас.

9. Правото да се „залепите“ в книга („да извадите от рафта първата книга, която попаднете, да я отворите на която и да е страница и да останете в нея за минута, защото това е единствената минута, която имаме на наше разположение“ )

Никога не забранявайте това! Дори само две прочетени страници разширяват хоризонтите ви. Ако читателят попадне на книга, до която все още не е „дораснал“, това също е от полза: книгата определено ще остане в паметта, детето ще я запомни и ще си я припомнив подходящия момент.

10. Правото на мълчание за прочетеното

Нормално е детето ви да не иска да обсъжда с вас прочетеното. Най-вероятно това означава, че то не е готово за това сега, но не означава непременно, че читателят остава безразличен към книгата. Не изтръгвайте информация от детето си, просто изчакайте.

Тези прости правила са адресирани до родители на деца, които четат самостоятелно, но почти всички от тях са подходящи за родители на деца в предучилищна възраст.

Какво друго трябва да знаете?

  • Четете на глас възможно най-дълго, дори ако детето вече се е научило да чете само. Това е безценно време, което посвещавате само на вашето дете. Впоследствие това може да се превърне в традиция за семейно четене и можете да четете на глас с цялото семейство.
  • Четете преди лягане. Четенето е най-добрият начин да се отпуснете преди лягане. Превърнете го в ритуал! Дайте книги. Дайте ги и на своите, и на чуждите деца.
  • Помнете старата истина: „Книгата е най-добрият подарък“.
  • Ходете с детето си в книжарници, библиотеки и изложби на книги. Прегледайте и изберете книги заедно.
  • Когато избирате книги, използвайте интереса на детето си. Ако се интересува от пирати, изберете книги за пирати; ако се интересува от коне, потърсете книги за коне.
  • Никога не превръщайте четенето в наказание! Не принуждавайте децата да четат и не ги лишавайте от книги като наказание.
  • Носете книги със себе си, когато отивате на лекар, на пътуване или на почивка.
  • Винаги отговаряйте на въпросите на децата, докато четат или им четете. Не ги отхвърляйте и не отлагайте отговора „за по-късно“!
  • И накрая, най-важното: четете сами колкото се може по-често! Детето трябва да ви види с книга, без значение каква – електронна или хартиена. Любовта към четенето се предава по наследство.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град