малък готвач

Начало | малък готвач | Рецепта за яйца както не сте ги яли никога досега!

Рецепта за яйца както не сте ги яли никога досега!

Аз детето | 2018-01-03

Рецепта за яйца както не сте ги яли никога досега!

Знаехте ли, че яйцата са ценна храна още от далечни времена, когато хората са се препитавали предимно с ловуване. Тогава те открили, че вместо да изяждат птиците може да изкарат много повече храна от тях като ги опитомят и ядат само яйцата им. Така в египетска пирамида, построена през 1420 г. преди новата ера, учени забелязват рисунки на мъж с подноси с щраусови яйца и яйца на пеликан. В Древен Рим яйцата са консервирани по различни начини и често храненето започва с ястия, приготвени с тях. От тогава до сега яйцата са любима храна на всички хора по света без изключение. Варени, печени, пържени са само малка част от това как обичаме да хапваме яйца. Да не говорим, че те са основна съставка в толкова много обичани от нас храни: палачинки, кексове, торти и всякакви други десерти определено не стават същите без няколко разбити яйца. Опитвали сме, затова можем да ви го кажем със сигурност.

Рецептата, която сега обаче ще ви предложим не просто съдържа яйца, те са основната ѝ видима съставка, която ще направи закуската и обичайните сандвичи много по-вкусни и интересни. Готови ли сте да хапвате яйца както никога досега?

За тази вкусна рецепта ще ви трябват:

  • две филийки хляб (ако искате повече сандвичи и повече от две)
  • 4 парчета шунка
  • 2 яйца (или повече ако искате повече сандвичи)
  • масло
  • шепа настърган кашкавал
  • щипка сол
  • щипка черен пипер

Ще ви трябват също:

  • формичка за сладки или пък малка чаша
  • тавичка
  • хартия за печене
  • нож (за намазване)

Ето и как да си направите вкуснотията:

Първо намажете всяка филийка с масло! След това в средата ѝ с помощта на формичка за сладки или малка чаша изрежете дупка или цвете, звездичка. Естествено с вторите ще стане по-красиво, но ако нямате и един кръг ще свърши работа. Най-лесно ще изрежете филийката ако я поставите на твърда и стабилна повърхност и натиснете с формичката или чашата.

След това постелете хартия за печене върху тавичката и вътре наредете сандвичите на 1-2 пръста разстояние един от друг. По средата, там където сте изрязали дупка или друга форма чукнете по едно яйце, поставете парче шунка и посипете с настърган кашкавал, съвсем малко сол и още малко черен пипер.

Накрая печете на 200 градуса за не повече от 10 минути. Можете към сандвичите да изпечете и отрязаните крайчета, те също си стават перфектни за хапване. Естествено си знаете, че ако не сте съвсем сигурни е хубаво да помолите някой да ви помогне с фурната. След това внимателно извадете сандвичите и сте готови.

Имате яйца, за които се обзалагаме, че не сте опитвали досега така. Идеално си вървят с чаша сок или топъл чай!

Вижте още няколко интересни неща, които можете да направите с яйца:
Печени яйца с шунка за вкусна закуска
Почти магия: знаехте ли, че можете да ходите върху яйца



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град