малък готвач

Начало | малък готвач | Коледа ухае на джинджифилови човечета

Коледа ухае на джинджифилови човечета

Мирела Любенова | 2017-12-19

Коледа ухае на джинджифилови човечета

Коледа не е времето само за шарени украси, шумни весели песни, забавления и купища подаръци под елхата. Тя е време и за вкусни изненади, които иначе не бихме приготвили по една или друга причина. Така че точно в този момент е време за един райски вкус от кухнята, защото ще ви предложим нещо много специално – рецепта за най-вкусните джинджифилови човечета, която се приготвя в много страни по света в това време на годината и е обичана от всички. Няма никой, който да е казал, че тези човечета не му харесват. Така че време е да ухае на Коледа. Джинджифиловите човечета са истински бисквити – тънки и хрупкави. Заради добавените джинджифил и канела, джинджифиловите човечета носят аромата на Коледа. Безспорен плюс на тези джинджифилови сладки е, че издържат дълго време, което означава, че можете да ги приготвите и 4 дни преди Коледа или преди момента на консумация, без да се притеснявате, че ще се развалят.

За приготвянето на тези коледни вкуснотии ще ви трябват:

  • 120 г масло
  • 2 супени лъжици мед
  • 120 г кафява захар
  • 360 г брашно
  • 1 яйце
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 2 лъжици джинджифил на прах

Ще ви трябват също:

  • две дълбоки купи
  • бъркалка
  • форма за сладки – човече
  • тавичка
  • хартия за печене
  • точилка

Правят се лесно, но ако решите помолете и някой възрастен да е с вас. Готвенето по двама е още по-забавно, особено около Коледа! Просто следвайте стъпките точно и ще имате едни класически и много вкусни коледни сладки!

1. В дълбока купа сложете захарта и маслото и с помощта на бъркалката ги разбийте до кремообразна смес. Това става с малко повече бъркане, но пък после никак няма да съжалявате.

2. Прибавете меда и яйцето към тази смес и отново разбъркайте.

3. Оставете така направената смес настрани, а в другата купа сложете брашното, бакпулвера, канелата и джинджифила и добре смесете съставките.

4. След това бавно и полека добавяйте течната смес към тази с брашното. Най-добре ще е да прибавите малко и да разбъркате, след това още малко и пак да разбъркате и така докато маслената каша свърши.

5. Трябва да получите доста течно тесто, но не се притеснявайте, когато тестото се охлади правилно в хладилника, то със сигурност ще стане еластично и ще бъде перфектно за човечета.

6. Като казахме хладилник, покрийте купата с хартия за печене или пък кърпа или найлонов плик и я оставете в хладилника за около три часа. Да, знаем, че това е много време, но после човечетата ще станат перфектни. Искате да са идеални, нали?

7. След като са минали три часа, в които най-вероятно сте се забавлявали и въобще не сте ги усетили, е време да извадите тестото и да го разточите. То вече е доста еластично – виждате, нали? За целта поръсете кухненската маса с малко брашно и отгоре сложете тестото. След това просто го разточете с точилка. Знаете как става – взимате точилката и я търкаляте напред и назад, докато стане тънко. Трябва да не е по-дебело от един пръст, иначе човечетата няма да са така хрупкави.

8. Когато е готово с помощта на форма просто изрежете човечета. Естествено ако искате можете да си изрежете и други формички – звездички, елхички... Вкусът си остава същият. Нашият съвет е да не изхвърляте остатъците от тестото в никакъв случай. Съберете ги, направете ги на топка, разточете ги и ще видите още колко човечета могат да се изрежат. Или пък просто ги оформете като малки кръгли бисквитки, които да си хапнете веднага след като ги изпечете.

9. След това постелете хартия за печене в тавичка и подредете вашите сладки, на около два пръста разстояние една от друга. Поставете във фурната и печете на 170 градуса за около 10 минути. Внимавайте да не прегорят!

10. След като изключите фурната, оставете ги вътре да изстинат малко и ги извадете. Можете да ги хапвате дори и така, а можете и да ги украсите ето с тази лесна и красива глазура. О може да ги украсите и просто с малко сметана!

Домашните бисквитки са приятен край на коледната закуска, приятелска среща или вечер със семейството. Дори тези хора, които твърдят, че не обичат сладки, не могат да откажат този деликатес, който просто се топи в устата!

Още куп коледни идеи можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град