малък готвач
Сладките стават по-вкусни с няколко коледни лампички
Обожаваме коледните лампички! Независимо дали мигат, пеят или пък просто светят в различни цветове! Всяка година си закачаме няколко вида: на елхата, по прозорците, на вратата. Ако можехме щяхме да сложим такива дори и на леглото. След това обичаме да ги пуснем да светят и да се наслаждаваме на тяхната весела, коледна и шарена светлина, която ни носи приятно настроение и домашен уют. За тази година решихме да направим и още нещо с лампички – да ги сложим върху коледните ни сладки. Естествено не говорим за истински такива, а по-скоро за едни много хубави шоколадови лампички. Всичко става по-хубаво с цветни коледни светлини – опитайте и вие и ще се уверите!
Необходими са ви:
- 2 чаени чаши захар
- половин от малко пакетче масло
- 2 пакетчета ванилия
- 2 яйца
- 5 чаени чаши брашно
- 2 супени лъжици сода
- бял течен шоколад
- 10 супени лъжици течен кафяв шоколад
- пакетче шарени бонбонки
Ще ви трябват също:
- дълбока купа
- купичка за микровълнова
- лъжица
- бъркалка
- точилка
- кръгла форма за сладки или чаша
- тавичка
- хартия за печене
Запретвайте ръкави и да започваме.
Първото, което трябва да направите разбира се е да омесите тестото за сладките. Някои възрастни може и да са ви казвали, че месенето е трудно, но не е точно така. Зависи какво месиш. Това тесто например се прави много лесно. В дълбоката купа сложете маслото, захарта, ванилията и яйцата. Разбъркайте хубаво, докато се получи гъста жълта смес. След това добавете содата, а накрая постепенно добавяйте и брашното. Сипвате малко брашно и разбърквате, сипвате малко брашно и разбърквате и така докато свърши. В един момент ще установите, че имате лепкаво и меко тесто, което означава, че е готово.
Сега идва и малко по-трудната част, но сме сигурни, че ще се справите и с нея. На маса поръсете брашно (не се притеснявайте, после ще я избършете и готово). Върху него поставете тестото и го намачкайте леко, като пластилин. След това, ако все още е лепкаво просто посипете с още брашно и пак намачкайте малко. След това разточете на тънък лист. Лесно е! Просто хванете точилката и я прокарвайте през тестото и още, и още, докато се изтъни.
Накрая с помощта на кръгла форма или чаша изрежете от тестото кръгчета. Тях поставете в тава предварително постлана с хартия за печене. Сложете сладките във фурната и ги печете около 10-12 минути на 200 градуса. След това изключете фурната и изчакайте да изстинат преди да ги извадите.
Ние трябваше да чакаме половин час, но си струваше. След като изстинат ги извадете и намажете всяка сладка с плътен слой бял течен шоколад. Върху течния шоколад с помощта на лъжица направете крива линия около ръба на сладката, така че да я огражда. Ако пък имате шприц и знаете как се работи с него ползвайте го – така ще бъде още по-лесно. Накрая на места по кафявия шоколад наредете шарени бонбонки. Направете това с всяка сладка и ги оставете за още половин час, за да може шоколадът да стегне.
Е, не са ли красиви и шарени точно като истинските лампички. Няма нужда сигурно да споменаваме, че са вкусни и идеално си вървят с липов чай!