малък готвач
Не обичате чушки, но вече ще ги обожавате
„Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“ – всеки от най-малкия до най-големия знае тази така популярна детска песничка. Също така всеки от вас знае, че трябва да яде зеленчуци. Те са полезни и съдържат много вещества от които организмът ви отчаяно се нуждае. И не ни казвайте, че не обичате зеленчуци. Естествено, че всеки би предпочел да яде за закуска шоколад, за обяд сладолед, а за вечеря пица, но със сигурност има поне един зеленчук, който си хапвате с удоволствие. Може да са картофи или пък грах, а защо не и царевица. Какво обаче бихте казали за чушките? Знаем си, че тази дума предизвиква кисела физиономия по лицето на много от вас. Трябва обаче да знаете едно – чушките определено са много по-полезни от царевицата. Чушките са богати на много витамини – В1, В2, В6 и РР. Полезни са както за имунната система, така и в борбата с много болести.
Знаете ли, като казахме пица, време е да ви представим една рецепта, която съчетава в себе си идеалния и любим вкус на пицата и полезността на чушките. При това тук не говорим просто да сложите чушки върху любимата бърза храна. Говорим за нещо много по-интересно: да направите чушките на пица. Готови ли сте да разберете как? Убедени сме, че след като веднъж опитате ще заобичате чушките и ще ги ядете много често.
За тази необикновена пица ще ви трябват:
- 4 чушки – най-добре с различен цвят, за по-интересно
- 1 супена лъжица зехтин
- щипка сол
- щипка черен пипер
- половин чаша доматено пюре или кетчуп
- една чаша сирене
- една чаша настърган кашкавал
- някакъв колбас, какъвто обичате най-много
- 3-4 стръка магданоз
Ще ви трябват също:
тава и хартия за печене, а също и лъжица
Колко пък лесно се прави...
Първо естествено трябва добре да измиете чушките. Нали си знаете, че всички плодове и зеленчуци трябва да се мият. След това разрежете чушките на две точно през средата. Ако не сте сигурни, че ще успеете помолете някой за помощ. Става бързо и не се съмняваме, че ще ви помогне. После с помощта на лъжицата внимателно махнете всички семки и дръжката. За най-сигурно можете и пак да ги измиете, за да паднат. Не че ще стане нещо, но семките просто не са много хубави на вкус.
Накрая поставете всяка половин чушка в тава за печене предварително постлана с хартия. След това просто наредете продуктите: намажете с малко зехтин всяка чушка, овкусете със сол и черен пипер. Добавете доматено пюре, сирене, колбас и поръсете с настърган кашкавал.
След това просто поставете във фурната и печете на 200 градуса за около 10-15 минути. Извадете, поръсете с малко накъсан магданоз и се насладете.
Казахме ви, от този миг нататък ще искате да ядете чушки почти всеки ден!
Вижте още няколко интересни неща и рецепти за любимата на много деца пица:
Невероятната история на пицата
Вкусна и лека пица „Стромболи“
Вкусни пица-бургери
Свежа зеленчукова пица
Пица, но плодова! Плодова, но пица!
Пица в чаша – това вече е шантаво