зоокът

Начало | зоокът | Как изчислявате котешки години в човешки години?

Как изчислявате котешки години в човешки години?

Аз детето | 2024-09-27

Как изчислявате котешки години в човешки години?

Котките имат по-кратък живот от хората и стареят по-бързо. Поради тази причина им е дадена възраст, еквивалентна на човек, така че да можете да направите сравнение на етапа от живота им, вместо да сравнявате действителната им възраст с тази на човек. Например петнадесетгодишен тийнейджър не е напълно зрял и е в първата четвърт от живота си, но петнадесетгодишна котка е в по-късните си години и вече е по-стара. Ето как да изчислите възрастта на котка в котешки години.

Защо трябва да изчислявате възрастта на вашата котка в котешки години?

Разбирането, че котките остаряват различно от хората, е важно, тъй като котките имат различни нужди на всеки от етапите от живота си. Хранителните нужди се променят от времето, когато са котенца, до времето, когато те са възрастни котки и те са по-склонни към определени здравословни проблеми, когато пораснат. Правенето на пряко сравнение на здравето на котка с човек, който е на същата възраст в календарни години, не е честно сравнение.

Правене на грубо изчисление

Грешка, която хората често правят, е да вярват, че и кучетата, и котките остаряват със седем години за всяка човешка календарна година. Това обаче не е така и котките остаряват по-бързо в ранните си години, отколкото по-късно в живота си. През първата си година котката остарява на петнадесет човешки години и 24 години, докато достигне двегодишна възраст в човешки години. За всяка година след това котката ще остарява приблизително четири котешки години за всяка човешка година.

Показатели за възрастта на котката в котешки години

Ако имате котката си от раждането или когато е била малко коте, можете лесно да изчислите възрастта ѝ, като използвате метода по-горе. Въпреки това, ако сте приели бездомна или сте осиновили котка от спасителен приют, не можете да използвате същия метод за изчисляване на възрастта на котката в котешки години. Вместо това трябва да погледнете добре тялото, тъй като има няколко индикатора за възрастта на котката в човешки години, които ще ви помогнат да изчислите нейната възраст в котешки години. Те включват:

Зъби

Зъбите на котката са първото нещо, което трябва да проверите, тъй като те се променят на различни етапи от живота на котката. На котето не израстват зъби, докато не навърши две или четири седмици. Така че, ако намерите изоставено коте, което няма зъби, то е на възраст под четири седмици. Котката започва да получава постоянните си зъби на около четири месеца. Котка с всичките си постоянни зъби вероятно е около един и ако има леко петно, те може да са два или три. Котка, която е започнала да развива натрупване на зъбен камък, вероятно е между три и пет, докато тежкото натрупване на зъбен камък означава, че е по-възрастна котка. Липсата на зъби е индикатор, че котката е много възрастна.

Козина

По-младите котки обикновено имат мека, фина козина. По-възрастните котки имат по-дебела и груба козина. Възрастните котки понякога имат сиви петна или сребристи косми.

Мускулен тонус

По-младите котки са по-активни. По-възрастните котки имат по-слаб мускулен тонус и това може да означава, че имат по-отпусната кожа или кости, които изглежда стърчат от тялото им.

Очи

Младата котка има ярки, ясни очи с гладък ирис. По-възрастните котки понякога имат назъбен ирис, а котките над 12 години често имат известно замъгляване. Секрецията от очите също е често срещана при по-възрастните котки.

Продължителността на живота на котките

Продължителността на живота на котката зависи от няколко фактора. Те включват общото им здравословно състояние, тяхната порода, условията им на живот, генетични фактори и дали са преживели някакви травми в живота си. Повечето домашни котки, които живеят на закрито със стопаните си, ще живеят между 12 и 18 години. Въпреки това има много, които живеят до 20 години и дори има документирани случаи на котки, доживяващи до 30 години. Важно е да се отбележи, че котките на открито имат значително по-ниска продължителност на живота от котките на закрито. Това е така, защото те са изправени пред по-голям брой рискове, като превозни средства, човешка жестокост, отрови, болести, капани и атаки от други животни. Собствениците на котки са силно насърчавани да държат котката си на закрито, особено ако живеят в градски райони.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град