новини детски

Начало | новини детски | Оценките от матурата няма да влизат в общия успех от дипломата

Оценките от матурата няма да влизат в общия успех от дипломата

Аз детето | 2022-03-15

Оценките от матурата няма да влизат в общия успех от дипломата

Оценките от държавните зрелостни изпити вече няма да участват при формирането на общия успех в дипломата за завършено средно образование. Резултатите от матурата ще бъдат вписани отделно, обясниха от образователното министерство, цитирани от „Монитор“. Тази година завършва първият випуск, който се обучава по новия Закон за предучилищно и училищно образование. Затова и техните дипломи ще бъдат по-различни.

Общият успех вече ще се формира като средноаритметична оценка с точност до 0,01 от два компонента. Това са средноаритметичните оценки от окончателните оценки по учебните предмети в 11 и 12 клас, които са изучавани в задължителните часове, и от средноаритметичните оценки от окончателните оценки по учебните предмети, изучавани в избираемите часове в 11 и 12 клас. Досега дипломата за средно образование се образуваше от средноаритметичните оценки от матурите, предметите от задължителната подготовка и оценките от профилираната подготовка.

В дипломата няма да бъдат поместени резултатите от удостоверението за завършен първи гимназиален етап, което зрелостниците получиха в 10-и клас. В дипломата за средно образование ще бъде вписан само номерът на това удостоверение, но резултатите от обучението в предходния етап няма да оказват влияние върху успеха в дипломата.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град