новини детски

Начало | новини детски | Пролетна ваканция в музея? Софийските музеи с атрактивни предложения за учениците

Пролетна ваканция в музея? Софийските музеи с атрактивни предложения за учениците

Аз детето | 2022-04-04

Пролетна ваканция в музея? Софийските музеи с атрактивни предложения за учениците

Много от музеите в София са подготвили специални занимания за своите малки посетители във ваканционните дни, показва преглед на БТА. Различните музейни институции имат различни инициативи – някои са специално създадени за ваканцията, докато при други има постоянни програми, които съществуват и извън ваканционния период. Повечето от заниманията са в рамките на определено време – най-често са с продължителност от около час, но има и целодневни варианти. Най-общото за специалните ваканционни програми е, че започват от днес, 4 април и са с продължителност до петък – 8 април.

Сред интересните предложения е инициативата „Пролетна ваканция в музея“ на Националния исторически музей (НИМ). Музейният образователен център е организирал целодневни занимания за деца на възраст от 6 до 12 години. Всеки ден ще има образователни беседи, творчески ателиета и игри в парка на НИМ. Заниманията започват в 9:30 ч. сутринта с посрещане на децата и приключват в 17:00 ч. Цената е 35 лв. на ден или 150 лв за всички дни. Има намаления за повече от едно дете от семейство. Децата ще научат какво се прави в музея в беседата „Първи стъпки в музея“ или ще получат специализирани познания за буквите, музейните съкровища, празниците и обичаите, както и за важни исторически фигури. В ателиета те ще се запознаят с техники като мозайката, грънчарството, с театъра на сенките, или ще се научат да си правят знаме.

„Пролет в музея 2022“ е наречена ваканционната образователна програма на Регионалния исторически музей-София (РИМ-София). Тя също е в пет последователни дни, като началото е на 4 април. Заниманията са от 10:00 до 16:00 ч. и са предназначени за деца между 6 и 12 години. Сред акцентите в програмата са изработка на фигурка за шах от глина и игра на шах, запознаване с шевиците, посещение на пожарната и зоопарка, засаждане на растения. Цената за участие на дете е 30 лв. за ден. Второ дете в семейството ползва 50 % отстъпка. Групата се състои от максимум 12 деца. Минималният брой за провеждане на програмата е седем деца.

Специална програма за ваканционните дни са подготвили и от Националния музей „Земята и хората“ и са я нарекли „Пролетни ваканционни игри – 2022“. Предвидено е заниманията да са за деца на възраст от 7 до 13 години. Всеки ден малките посетители ще научават разнообразни интересни факти. В понеделник темата е „Раждането на Луната. Могъщите сили, оформили света ни“, във вторник – „Кристална планета. Къде са и как изглеждат кристалите?“, в сряда – „Минералите. Как да ги разпознаете?“, в четвъртък – „Подземните богатства. Можем ли без тях?“, а в петък темата е „Ателие „Цветна мозайка“. Какви са ювелирните камъни?“. Заниманията са едночасови, началният час е от 11:00 ч., а входната такса е 10 лв за дете. Има изискване за предварително записване. Заниманията макар и в кратък времеви период включват беседа, както и различни игри и викторини сред музейните експонати.

Националният политехнически музей (НПТМ) също има разнообразни програми за своите най-малки посетители, като те обхващат голямо тематично пространство – от демонстрации по физика до музика и сетива. „Демонстрациите по физика“ по атрактивен и нестандартен начин представят основни закони в механиката, електричеството и магнетизма, оптиката, трептенията и вълните. В програмата „Светът на светлината“ са предвидени презентация и експерименти, свързани с цветовете, светлината и начина, по който ги възприемаме. „Текстилното печатане“ запознава участниците със занаята „басмаджийство“ – художествено печатане върху текстил посредством дървени калъпи щампи. Децата изработват сами дизайна на своите произведения. В „България на карта“
под формата на игра децата се запознават с основните географски понятия, културните и природни забележителности на страната ни. Заниманията са съобразени с учебния предмет Човекът и обществото. Заниманията в програмата „Архитектон – пръв строител“ включват запознаване с науката и изкуството за проектиране, изграждане и художествено оформяне на сградите. Децата научават за различните архитектурни стилове и строителните материали. „Вода и техника“ запознава малките посетители с жизненото значение на водата, нейните свойства, кръговрат, замърсителите и въздействието им върху околната среда. Децата имат възможност да експериментират самостоятелно с „малка пречиствателна станция“. Програмата „Астрономия“ е едно пътешествие из звездното небе. Търсейки нашето място във Вселената, ще се срещнем със Слънцето и Луната, гравитирайки около всички планети от Слънчевата система, отбелязват организаторите. В „Музика и техника“ по любопитен и достъпен начин се представят някои от елементите на музиката: тон акорд, тоналност, глас. Демонстрират се и полифонични техники като огледало, рак, остинато и други. Програмата „Какво знаем за сетивата“ учи децата какво е значението на сетивата за възприемането на заобикалящия ни свят; как вкусът, зрението, слухът, обонянието и осезанието ни помагат да оцелеем. Заниманията са съобразени с учебния предмет Околен свят. Също така е подходяща и за деца в предучилищна възраст. Освен специализираните програми в НПТМ децата могат да се забавляват и в лего-изложението „И нека силата бъде с теб!“, в което „оживява“ сагата „Междузвездни войни“. Представена е впечатляваща колекция от над 100 оригинални Lego Star Wars модела, някои от които са на повече от 20 години и могат да се видят единствено тук, отбелязват от музейната институция.

Още един вариант за забавление във ваканционните дни предлагат от Националния политехнически музей – познавателната игра „Детектив в музея“. В нея малките посетители, с помощта на игрови методи научават кога е построен първият български самоходен плавателен съд; през коя година е създаден първият автомобил (работещ с парен двигател) в света; при каква температура се топи сместа за стъклото в пещ; в кой град е основана първата българска фабрика за шоколад; кой е създателят на фонографа, както и още много интересни факти от света на науката и техниката.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град