
малък готвач
Направете си вкусни, забавни и интересни великденски палачинки
Знаем, че традиционната великденска закуска е козунак и яйца, но какво ще кажете и за нещо по-интересно? Все пак Великден е няколко дни, а и сигурно отсега ядете козунаци и вече може би са ви омръзнали малко... Затова отпразнувайте Великден и с тези сладки заешки палачинки – забавна и здравословна закуска за деца.
Ще са ви необходими:
- 50 г самонабухващо брашно;
- 50 г пълнозърнесто брашно;
- 2 малки яйца;
- 150 мл мляко;
- олио за пържене;
- няколко стафиди за лапите на зайчето;
- 30 г банан, нарязан на кръгчета за опашките;
- допълнителни нарязани плодове за сервиране или шоколад или друго с което обичате палачинките.
Ето и стъпка по стъпка как да ги направите:
Стъпка 1
Сложете двете брашна в голяма купа и разбъркайте с лъжица, за да разбиете всички бучки. Отделете жълтъците от белтъците на двете яйца и добавете жълтъците и малко от прясното мляко, разбийте до гъста каша. Добавете останалото мляко, малко по малко, докато разбърквате.
Стъпка 2
В отделна купа и с чиста бъркалка разбийте белтъците, докато задържат твърди върхове. Ако можете да ползвате миксер, направете го с него, ще стане по-бързо. След това внимателно разбъркайте белтъците в тестото с помощта на шпатула, като не бъркате твърде бързо или твърде много, за да може белтъците да останат пухкави. Разбъркайте, колкото всичко да се смеси.
Стъпка 3
Загрейте голям тиган с незалепващо покритие на средна температура с малко олио на дъното. Може и масло. С помощта на голяма лъжица добавете обилна топка тесто в тигана на кръг, за тялото на зайчето. Добавете по-малък кръг за главата, два малки овала за краката и две дълги тънки ленти за ушите. Поставете всички компоненти на зайчетата в тигана или ги гответе поотделно.
Стъпка 4
Обърнете палачинките след минута-две, след като ръбовете се стегнат, основата стане златистокафява и на повърхността започнат да изскачат мехурчета. Гответе още минута до златистокафяво.
Стъпка 5
Поставете тялото на зайчето в средата на чинията, поставете главата, ушите и краката така, че да се припокриват, за да изглеждат като гърба на зайче. Добавете резен банан за опашката и стафиди (ако използвате) за подложките на краката.
Стъпка 6
Повторете с останалото тесто за още зайчета. Украсете с допълнително нарязани плодове, ако желаете или намажете палачинките с любимата си плънка.
Вижте още:

