малък готвач

Начало | малък готвач | Направете си вкусни, забавни и интересни великденски палачинки

Направете си вкусни, забавни и интересни великденски палачинки

Аз детето | 2025-04-14

Направете си вкусни, забавни и интересни великденски палачинки

Знаем, че традиционната великденска закуска е козунак и яйца, но какво ще кажете и за нещо по-интересно? Все пак Великден е няколко дни, а и сигурно отсега ядете козунаци и вече може би са ви омръзнали малко... Затова отпразнувайте Великден и с тези сладки заешки палачинки – забавна и здравословна закуска за деца.

Ще са ви необходими:

  • 50 г самонабухващо брашно;
  • 50 г пълнозърнесто брашно;
  • 2 малки яйца;
  • 150 мл мляко;
  • олио за пържене;
  • няколко стафиди за лапите на зайчето;
  • 30 г банан, нарязан на кръгчета за опашките;
  • допълнителни нарязани плодове за сервиране или шоколад или друго с което обичате палачинките.

Ето и стъпка по стъпка как да ги направите:

Стъпка 1

Сложете двете брашна в голяма купа и разбъркайте с лъжица, за да разбиете всички бучки. Отделете жълтъците от белтъците на двете яйца и добавете жълтъците и малко от прясното мляко, разбийте до гъста каша. Добавете останалото мляко, малко по малко, докато разбърквате.

Стъпка 2

В отделна купа и с чиста бъркалка разбийте белтъците, докато задържат твърди върхове. Ако можете да ползвате миксер, направете го с него, ще стане по-бързо. След това внимателно разбъркайте белтъците в тестото с помощта на шпатула, като не бъркате твърде бързо или твърде много, за да може белтъците да останат пухкави. Разбъркайте, колкото всичко да се смеси.

Стъпка 3

Загрейте голям тиган с незалепващо покритие на средна температура с малко олио на дъното. Може и масло. С помощта на голяма лъжица добавете обилна топка тесто в тигана на кръг, за тялото на зайчето. Добавете по-малък кръг за главата, два малки овала за краката и две дълги тънки ленти за ушите. Поставете всички компоненти на зайчетата в тигана или ги гответе поотделно.

Стъпка 4

Обърнете палачинките след минута-две, след като ръбовете се стегнат, основата стане златистокафява и на повърхността започнат да изскачат мехурчета. Гответе още минута до златистокафяво.

Стъпка 5

Поставете тялото на зайчето в средата на чинията, поставете главата, ушите и краката така, че да се припокриват, за да изглеждат като гърба на зайче. Добавете резен банан за опашката и стафиди (ако използвате) за подложките на краката.

Стъпка 6

Повторете с останалото тесто за още зайчета. Украсете с допълнително нарязани плодове, ако желаете или намажете палачинките с любимата си плънка.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град