
малък готвач
Начало |
малък готвач |
Великденски яйца ама като бисквитки, бисквитки ама като великденски яйца
Великденски яйца ама като бисквитки, бисквитки ама като великденски яйца
Знаем, че традиционно на Великден всеки обича да хапва боядисани яйца и козунак (купен или домашно направен), но какво ще кажете за това. Вместо само боядисани яйца да си направите и великденски бисквитки. Те също могат да бъдат шарени и красиви като яйца и вкусни и ароматни като козунак. При това се приготвят сравнително лесно и определено много забавно. Затова направо ви даваме рецептата и ще стискаме палци да ви хареса как звучи и да ги опитате!
За 18 бисквитки ще ви трябват:
- 200 г масло
- 1 чаена чаша пудра захар
- 1 яйце
- 3 чаени чаши брашно
- За декорация препоръчваме да използвате всякакви шарени пръчици, малки бонбончета или пък захарни фигурки, както и готови захарни шрифтове. По-лесно е! Ще ви трябват също и хартия за печене, тавичка, чаша, дълбока купа, бъркалка.
Ето и как да си ги направите:
Първо ако маслото е било в хладилника го извадете и го оставете за половин час. Това означава, че ще омекне или както казват професионалистите – ще бъде със стайна температура. През това време можете да правите нещо друго, защото маслото задължително ще ви трябва първо. След като е готово го поставете в купата и към него добавете пудрата захар. После хубаво разбъркайте. Трябва да получите пухкав крем. Това може и да стане малко бавно, но си заслужава. Към пухкавия крем добавете и едно яйце и също разбъркайте.
Накрая малко по малко добавяйте и брашното, докато получите тесто. Имайте предвид обаче, че някъде към втората чаша ще ви се наложи да го месите с ръце. Получава се меко тесто, което е хубаво да оставите да „почине“ около 20-30 минути.
Докато чакате постелете хартия за печене върху тавичката, ей така, за да е готово. Времето е минало и сега е време за бисквитките. Поръсете масата с брашно и сложете тестото отгоре след това го намачкайте с ръка, докато стане плоско. Можете да използвате и точилка, но и с ръка също става. После отрежете кръгчета с чашата. За да се възползвате максимално от тестото ги режете близо едно до друго, а след това остатъците събирайте на топка и пак мачкайте, докато съвсем не става за кръгчета.
После, за да имат вашите бисквитки форма на яйца наредете кръгчетата тесто в тавичката и преди да ги сложите да се пекът от двете страни с ръце прибутайте тестото към средата му. Става идеално. Печете на 180 градуса за 8-13 минути. Разбира се си знаете, че ако се налага за тази част използвайте помощта на възрастен. След като извадите бисквитите от фурната, оставете ги да се охладят поне за 5 минути.
Веселата част: украсете ги. Нашарете ги със захарни шрифтове, бонбонки, пръчици, както намерите за добре. Ех, че хубави станаха!

0 коментара
