малък готвач
Начало |
малък готвач |
Направете си интересен сладолед с лавандула
Направете си интересен сладолед с лавандула
Тази рецепта за лавандулов сладолед комбинира няколко прости съставки, включително кулинарна лавандула, за да се получи най-кремообразният и вкусен домашен сладолед. Охлаждането на сладоледа в хладилника за 4-8 часа преди разбиване е тайната зад неговата кремообразна текстура. Така че чакането е дълго, но пък си струва, става уникален. Опитайте и няма как да не го харесате!
Съставки:
- 2 чаши сладкарска сметана;
- 1 чаша пълномаслено прясно мляко;
- 3/4 чаша захар;
- 2 супени лъжици сушена кулинарна лавандула;
- 5 големи жълтъка;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
- щипка сол.
Ето и как се приготвя:
- 1. В средно голяма тенджера смесете сметаната, пълномасленото мляко и сушената лавандула. Загрейте сместа на умерен огън, докато започне да къкри. Свалете от огъня и оставете лавандулата да се накисва за 20 минути.
- 2. Прецедете сместа през сито с фина мрежа, за да отстраните лавандуловите пъпки, след което върнете течността в тенджерата.
- 3. В отделна купа разбийте заедно жълтъците, захарта и щипка сол, докато сместа стане бледа и гъста.
- 4. Постепенно добавете около 1 чаша от топлата сметанова смес към жълтъчната смес, като разбивате непрекъснато, за да темперирате яйцата.
- 5. Изсипете жълтъчната смес обратно в тенджерата с останалата сметанова смес.
- 6. Гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и покрие гърба на лъжица. Не оставяйте да заври.
- 7. Свалете от огъня и разбъркайте с ваниловия екстракт.
- 8. Изсипете сместа в купа и я оставете да се охлади до стайна температура, след което покрийте и охладете за поне 4 часа или за една нощ в хладилника.
- 9. След като се охлади, разбъркайте сместа.
- 10. Прехвърлете разбития сладолед в съд с капак и замразете за поне 2 часа преди сервиране.
0 коментара