покани

Начало | покани | Музеят в Разград кани децата да бъдат поне един ден в древния Абритус

Музеят в Разград кани децата да бъдат поне един ден в древния Абритус

Аз детето | 2023-06-16

Музеят в Разград кани децата да бъдат поне един ден в древния Абритус

За втора поредна година Регионалният исторически музей кани децата на Разград от 1 до 5 клас и връстниците им, които ще бъдат на гости при баба и дядо през лятната ваканция, да се включат в образователната програма „Един ден в Абритус“. Тази година триседмичната програма започва на 3 юли, ще продължи до 21 юли и е изключително обновена и обогатена с нови игри и изненади. Заниманията музейните специалисти ще водят на територията на Археологическия резерват „Абритус“. Всеки ден от седмицата е тематичен. Програмата включва образователни беседи, филми, ателиета, древни спортни и настолни игри, организиране и посещение на пазар, дефиле с антично облекло, археологически разкопки… Търсенето на съкровища ще е изцяло по нови правила. Идеята е малките любопитковци да се пренесат с машината на времето в древния Рим.

Това лято децата, включили се в програмата, ще се докоснат до изкуството за редене на римска мозайка. Ще обработват глина, ще покажат в изложба, а след това ще отнесат у дома за спомен изработения от тях съд. Ще имат възможност и да изработят макети на древния Абритус. В третата седмица са вярванията и ритуалите от онова време. Децата ще научат що е то „Сатурналии“ – ритуал, предхождащ познатата сега Коледа; ще разберат какво е легион и ще бъдат в ателие за изработка на щитове, мечове, копия и шлемове. А на финала ще работят с истински карти на древния Рим. И това не е всичко: изненадите следват една след друга.

Който иска да се включи, може да го направи с предварителна заявка на тел.: 0879 81 67 38 в рамките на работното време. Програмата е седмична, може да се участва във всички дни, но може да се избере и определен ден от седмицата според индивидуалните предпочитания. Таксата е 35 лв. на участник за петдневна програма и 8 лева за един ден. Важно уточнение – в организацията НЕ СЕ ПРЕДЛАГА транспорт!

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град