покани

Начало | покани | Десетки забавления и събития за Деня на детето в София

Десетки забавления и събития за Деня на детето в София

Аз детето | 2023-05-31

Десетки забавления и събития за Деня на детето в София

„Децата на София ще празнуват 1 юни с многобройни събития. Театър, музика, книжни ателиета и много игри подаряваме за празника им на малчуганите, забавленията за тях ще продължат и през уикенда.“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош по повод инициативите, които Столичната община е подготвила за Деня на детето. Какви са те? Събрахме за вас кратък списък от който да изберете, да вземете мама и татко под ръка и да отидете на тези, които ви привличат вниманието. А ако можете защо не и на всички, все пак това е вашият най-голям празник!

Ден на детето в Националната галерия, 1 юни, НХГ

Програма: 13:00 – 15:30 часа – Празнична програма и рисуване с тебешири пред галерията

Празник от деца за деца, Park Center Sofia, 1 юни, 17 ч.

Там ще са малките големи таланти от школата на световната и европейска шампионка по художествена гимнастика Елизабет Колева- СКГХ „Елизабет-Ритмика“. Ще можете да се насладите на спиращи дъха изпълнения! Водещ на събитието ще бъде актьорът Цветелин Павлов. Има и викторина с награди за малките гости на празника.

Първи юни в Quartal-a, бул. „Г. М. Димитров“ 81, 12:30 ч.

В Quartal District на бул. „Г. М. Димитров“ 81 ще бъдат любимите Wonder Academy и страхотни предложения с различни атракции и занимателни дейности за мъниците!

Програма:

  • 12.30 – „Приказка за важните неща“ – куклен театър
  • 15.00 – „Птици над Сена“ по стихове на Жак Превер – Театрално студио „Кактус“
  • 16.00 – Вокална група при 4-то ОУ „Проф. Джон Атанасов“
  • 16.30 – Детска танцова школа „Фолклорика“
  • 16.45 – Елица Узунова от вокална формация „Зорница“
  • 17.00 – Детска танцова школа „Фолклорика“
  • 17.30 – „Приказка за важните неща“ – куклен театър

Детски панаир, 3 юни (събота), Градската градина

На 3 юни (събота) София ще отпразнува Деня на детето с над 40 безплатни тематични ателиета за деца пред Народния театър. Над 40 културно-образователни инициативи за деца.

1 юни от приказките, спортен комплекс Амик Спорт, 10 ч.

Столична община и „Пощенска кутия за детски приказки“ ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата – 1 юни! Събитието „1 юни от приказките“ включва концерт с участието на вокално-театрална формация „Врабчетата“ и детски хор „Пим-Пам“, концерт на талантливи деца от 119 СУ и 81 СУ, интерактивен танцов спектакъл „Браво, деца!“, четене на детски приказки с актьорите Петко Венелинов, Живко Джуранов и писателката Ралица Найденова, „Джаз за деца с Венци Благоев“, уъркшоп с художничката Мира Мирославова, въздушна акробатика с Pole Dance Bulgaria, обучение по Първа помощ за деца с Лазар Радков и много други забавления! Фестивалът се провежда на територията на спортен комплекс Амик Спорт с адрес „акад. Георги Бончев №4", в непосредствена близост до сградата на издателство БАН. В закритото пространство в комплекса на терена на футболното игрище ще се състоят спортните инициативи и интерактивната театрална постановка за деца „Браво, деца!“.

Зоопарк София

По повод Деня на детето – 1-ви юни Зоологическа градина-София обявява вход свободен на този ден за всички свои посетители (и за деца и за възрастни). Това е определено в заповед на кмета на  Столична община.
 В любимото на децата място в столицата на този ден освен вълнуващите срещи с животните, за децата и техните родители ще има няколко интересни събития. Представители на научно-образователния детски център Музейко  ще гостуват на зоопарка с оригинална арт-работилница по време на която децата ще имат възможност да построят своето любимо животно от обитателите на Софийския зоопарк или да оцветят, изрежат и залепят различни животни, които ще "оживеят" пред очите им. Събитието ще се състои от 14:00 до 18:00 ч. и ще е достъпно за посетители от всички възрасти.
Пред Централния вход на зоопарка (откъм Симеоновско шосе) ще ви очакват представители на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, които провеждат кампания съвместно с „Деца на борда“ за правилното използване на детски столчета в колите за деца от 0 до 12 години. Ще има уроци за родители в които ще научите кое е най-подходящото столче за вашето дете и как правилно да го използвате.

Борисова градина

Кукленото представление „Косе Босе“ ще представи Столичен куклен театър на Лятната естрада в Борисовата градина на 1 юни от 17.30 ч. При лошо време то ще се премести в салона на театъра на ул „Ген. Гурко“ №14.

Площад „Славейков“

Детски празник на площад „Славейков“ организира Столична библиотека. Началото е в 10.30 часа с музикално-анимационна програма за най-малките, следват „Часът на приказката“, SТЕM игри и корейски занимателни детски игри, тебеширено парти, артателие и филмов следобед, изложба с емблематични детски издания. Театър „Възраждане“ ще представи театър на открито – децата ще могат да гледат представлението „Червената шапчица“. Празничната програма ще завърши в 18:00 ч. с концерт на ученици от класовете по цигулка на НМУ „Любомир Пипков“ в мраморното фоайе на библиотеката. Всички желаещи деца до 14 години ще получат едногодишни карти за библиотеката, както и подаръци – детски книжки.

Регионален исторически музей

В „Детството през социализма“ ще могат да надникнат деца и родители с изложбата на Регионален исторически музей – София, която ще бъде открита на 1 юни в 17.30 часа в сградата на музея на пл. „Бански“ №1. „Детството през социализма“ разглежда периода 1944 – 1989 г. през призмата на случващото се в света на децата. Тяхното ежедневие, наред с игрите, съдържа и порядки в съгласие с официалната политика, вменявани постепенно с всяка изминала година. Държавната философия за отглеждането и възпитанието на децата включва редица промени на фона на епохата до 1944 г. Нововъведени са редица граждански ритуали. Процесите са илюстрирани с автентични удостоверения, отличия, медальони, давани на семействата по различни поводи. Периодът от пребиваването на децата в детската градина и училището е визуализиран посредством играчки, настолни игри, печатни издания, учебни пособия, униформи. Част от предметите са разположени в импровизирана класна стая.

Планетариум „Музейко“

Планетариумът на „Музейко“ очаква децата на 1 юни през целия ден в научно-образователен детски център. Програмата за празника на „Музейко“ продължава и на 4 юни (неделя), когато децата ще се пренесат в българската база на остров Ливингстън и ще разберат какво е транспортирал български изследователски кораб там. Ще се отвори първата страница на науката, която българските полярни изследователи създават, изследвайки Антарктида, за която ще разказват специално поканените лектори. Специално заснет поздрав ще получат младите полярници в „Музейко“ от проф. Христо Пимпирев – доайен на българската антарктическа програма, директор на Националния център за полярни изследвания и Председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. Всичко интересно за ежедневието на остров Ливингстън ще разкаже Йордан Йорданов, дългогодишен командир на българската база на Антарктида, а гл. ас. д-р Дочо Дочев – геолог, палеонтолог, участник в три експедиции до Антарктика, ще покаже част от откритията си. Срещите ще се проведат от 11.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.30 ч. до 14.30 ч.

Още десетки събития в празничния ден организират за децата районните администрации и общинските културни институти. Информация за инициативите е публикувана на страницата за култура на Столичната община „Арт София“ (https://artsofia.bg/bg).



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град