покани

Начало | покани | Пловдивските деца получават богата програма за 1 юни

Пловдивските деца получават богата програма за 1 юни

Аз детето | 2023-05-31

Пловдивските деца получават богата програма за 1 юни

Както всяка година, в Пловдив ще има множество събития, посветени на децата и детската усмивка. Организатори са Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“ и дирекция „Спорт и младежки дейности“, ОИ „Старинен Пловдив“, Ансамбъл „Тракия“, НБ „Иван Вазов“, Регионален етнографски музей, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове „АГАРТА“ – Пловдив, Съвместно командване на специалните операции и Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив.

Програма:

1 юни, 10.30 ч. пл. „Ст. Стамболов“, открита сцена с вход свободен

„ЗАЕДНО“ - Съвместен концерт на децата от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование (РЦПППО) – Пловдив и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. Концертът е по проект „Заедно творим“, реализиран от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Партньори: Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ) – Пловдив, РЦПППО – Пловдив, Медицински университет – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

1 юни, 10.00 ч. Музикална програма на АНСАМБЪЛ „ПРЕСТО“ на НУМТИ „Добрин Петков“

Пред сградата на НГСЕИ до Цар-Симеоновата градина с вход свободен

11.00 ч. „БАЙ ГАНЬО ОКОЛО СВЕТА“ - куклено-театрално представление на НГСЕИ

Работилничка за рисуване на НГСЕИ

1 юни, 12.00 ч. пл. „Ст. Стамболов“, открита сцена

„ТАЛАНТЛИВИ ЧУДЕСА В ДЕНЯ НА ДЕТЕТО“ – Празник, организиран от екипа на предаването „Ася в страната на талантите“

1 юни, 17.30 ч. пл. „Ст. Стамболов“ открита сцена – „ВЪЛШЕБНО ЛЯТО“ – Детски празник с радио КАТРА ФМ

1 юни, 18.30 ч. Римски стадион, вход свободен – XI издание на ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ „РИМСКИЯТ СТАДИОН ОЖИВЯВА С АНСАМБЪЛ „ПРЕСТО“ от НУМТИ „Добрин Петков“ – събитието е част от XIV Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“

1 юни, 19.00 ч. Парк 2019 в жк „Тракия“ с вход свободен – „КОСЕ БОСЕ“ – Куклено-театрално представление на Държавен куклен театър – Пловдив

1 юни, 19.30 ч. Зала на АМТИИ с вход свободен – Концерт на възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ – гр. Пловдив „МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ПЛОВДИВ“

1 юни 2023 г., от 19.30 ч. на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ – Откриване на XII Международен детски балетен фестивал „С любов за танца“. Спектакъл на Балетно студио „Буратино“ – „Пази мечтата“. Музика: П. И. Чайковски, Ж. Бизе, Ш. Гуно.

На 1 юни, от 10:30 часа, в Bash Dog Bakery, ще се проведе невероятното събитие „Четириного четене“! С доброволците на „Пловдив чете“ ще почетем „Как кученцето си намери дом“ от Мая Дългъчева и ще направим творческа работилница с децата, като създадем разноцветни, разноформени, малки и големи къщички за кучета от подръчни материали, а д-р Костадин Шанков ще ни разкаже повече за това какво е нужно за едно място, за да стане то кучешки дом! Доброволците на „Пловдив чете“ са подготвили креативни дейности, с които да забавляват деца и кучета. Приветстваме всички гости да доведат и своите четириноги любимци за събитието, като децата ще могат да се докоснат до тях и на живо.

2 юни 19.00 ч. Колективни участия.

3 юни 19.00 ч. Индивидуални, дуетни участия.

4 юни 19.00 ч. Тържествено закриване на фестивала. Концерт на наградените участници.

1 юни от 18.00 ч. Регионален етнографски музей – Пловдив ще представи новата си детска образователна книжка „Приключения с Аргир“. Създаден от екипа на РЕМ – Пловдив, илюстраторът Димитър Петров, студио „Тотем МС“ ЕООД и партньорството с ученици от 10 „а“ клас на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, специалност „Компютърна анимация“ с ръководител Роберт Попов и школа „Занимателна математика“. През целия ден на 1 юни входът за деца до 14 години ще бъде безплатен. При закупуване на книжката „Приключения с Аргир“ всяко дете ще може да влезе безплатно и един придружител. Всички деца ще получат подаръци.

1.06.2023 г. (четвъртък), 11:30 - 17:00 ч., Къщата на Верен Стамболян

(постоянна експозиция на Димитър Киров) – двор, при лошо време хайет партер и покрит кьошк

ОИ „Старинен Пловдив“, в партньорство със Зонта клуб – Пловдив, проект ПОДАЙ РЪКА, СБЪДНИ МЕЧТА, СРЕД КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ГРАДА, в който участие ще вземат подрастващи от „Втори дом“, където са настанени украински бежанци и деца в неравностойно положение (деца, които са били обект на домашно насилие и са изведени в защитени жилища). Клубът се грижи трайно за тези целеви групи и очакваният брой деца е около 40, които ще пристигат за занимания в различни часови периоди.

В двора на Къща Стамболян са оформени, и децата на ротационен принцип ще посетят, различни творчески артзони. В паузите, в двора, на децата ще се предоставят пакетирани закуски, вода и време за отмора, в което ще получават разнообразен тип познания.

Във времето за отмора децата ще имат възможност да разгледат къщата, да видят красивите фасадни стенописи и да се потопят в света от картини на Маестро Димитър Киров.

В зона партер на къщата ще могат да изгледат двете серии на филма „Приключения на Фил и Поли“ – предоставени от режисьорско сдружение „Непорасналите“

  • 1-ва зона – за рисуване и моделиране с уредника на къщата г-жа Ангелина Ризова и ментора Елена Колева-Кабир. Децата рисуват с пръсти и моделират костюми от времето на Възраждането.
  • 2-ра зона – музикална зона. Поканени са музиканти ментори, които посредством акустични инструменти – китара и екзотични перкусионни, ще обучат децата какво е ритъм, основни правила за използване на инструментите и др.

Забавленията продължават с изненадващото идване на МИНИ МАУС, която ще отведе децата в зоната на творчеството – ще пълнят кукла от плат и ще получат сувенир, спомен от паметния 1 юни в Стария град, благодарение на ЗОНТА КЛУБ ПЛОВДИВ и ОИ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“. На финала всички деца, доброволци и екипа на Зонта клуб отвеждат децата на Римски стадион, за да изгледат Големия детски концерт.

3.06.2023 г. (събота), 10:00 - 17:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) – двор и зоната пред къщата

XXIV-то издание на Панорама на детското творчество, организирано от Сдружение „Духовно огледало“, включващо градско дефиле на детски духов бенд, концерт, отворени работилници за рисуване, плъстене, изработка на предмети от царевична шума и др.

4.06. (неделя), 11:00 - 14:00 ч., Къща Клианти

Откриване на изложба с детски картини, икони, литографии нарисувани от малките зографчета от Ателие „Зографче“ – Самоков и артработилница, представяща разнообразни техники.

4.06.2023 г. (неделя), 11:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) Професионалният пътуващ театър за деца „Елени“ представя куклено-театралния спектакъл „Златното момиче“.

ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ЗНАНИЕТО И ДВИЖЕНИЕТО ПЛОВДИВ 2023

(3 – 4 юни)

Фестивалът ще се проведе за четвърта поредна година по случай Международния ден на детето. Организиран е от:

Народна библиотека „Иван Вазов“, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и

Клуб за планинско-приложни спортове „АГАРТА“ – Пловдив, Съвместно командване на специалните операции /68-а бригада Специални сили/ и Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Идейният замисъл на Фестивала е фокусиран върху взаимодействието между знанията и двигателното развитие – основа за разгръщането на познавателните, езиковите, социалните и емоционалните аспекти на детското развитие.

Мероприятията ще се провеждат на територията на:

  • Алеите на Цар Симеоновата градина;
  • Виенския павилион;
  • Западната стена на Народна библиотека „Иван Вазов“ (от страната на парка);
  • подножието на Бунарджика;
  • конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“.

ПРОГРАМА - ПЪРВА ЧАСТ

В рамките на двата дни децата ще имат възможност да чуят интересни лекции; да участват в демонстрации; да се ориентират с компас; да влязат в ролята на спасител, биолог, учен, изследовател на пещери; да научат за непознати животни и растения; да опознаят вертикалния свят на алпинизма и катеренето, да се запознаят с:

  • дейността на институции и организации, свързани с туризма; екологията; опазването на околната среда; спорта; долекарската помощ; планинското и аварийното спасяване; пожарната и аварийна безопасност и др.;
  • безопасно пребиваване сред природата – туризъм, планинско ориентиране, безопасност в планината;
  • ориентиране в градски условия;
  • изкачване на висока сграда по алпийски способ (Западната стена на Библиотеката, от страната на парка);
  • скално катерене (подножието на Бунарджика, в близост до църквата „Св. Св. Петър и Павел“ (ул. „Никола Петков“).
  • рисуване, бродерия, танци, спортове и други (Алеите на Цар Симеоновата градина).

ПРОГРАМА - ВТОРА ЧАСТ

3 юни

от 14 до 19 ч.:

в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“,

ще се проведе семинар на тема:

„ВЛИЯНИЕ НА ЕКРАННОТО МИСЛЕНЕ ВЪРХУ ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ“

1. Проф. д-р Иван Иванов, д. м.; началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив и зам.-ректор на Медицински университет – Пловдив

2. Д-р Катя Стоилова – Ръководител на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование

3. Александрина Георгиева – създател на фондация „Офлайн кидс“; инструктор по методиката „Учене чрез преживяване“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град