покани

Начало | покани | 24 ученически отбора от цялата страна ще покажат умения по роботика в Пловдив, ще има също и работилници, изложби и демонстрации

24 ученически отбора от цялата страна ще покажат умения по роботика в Пловдив, ще има също и работилници, изложби и демонстрации

Аз детето | 2023-06-28

24 ученически отбора от цялата страна ще покажат умения по роботика в Пловдив, ще има също и работилници, изложби и демонстрации

Истински град, но сглобен от модули на Лего, ще е една от големите атракции на фестивала за роботика FIRST® LEGO® League, който ще се проведе на 8 юли в зала „Колодрум“ в Пловдив. Негови автори са колекционерите от лего клуба на българските фенове на конструктора с 30 активни членове. Обединени от любовта към играчката те създават свои собствени модели, а на фестивала в Пловдив за първи път ще покажат всички официални серии за градове от лего (Lego Modular Buildings) и ще дадат възможност на посетителите да управляват влакове.

В експозицията на феновете ще може да се види и съвременна серия, в която популярни картини са изградени с техниката pixel art или с нестандартни сглобки.

Фондация „Пловдив 2019“, в партньорство с Център за творческо обучение, Развойният център на SAP в България, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Професионална асоциация за роботика и автоматизация (PARA) и образователният портал „Уча в Пловдив“, организират международното състезание по роботика за ученици FIRST® LEGO® League Plovdiv. 24 отбора с ученици от 10 до 16 години, избрани измежду 50 училища от цялата страна, ще премерят сили в състезание с роботи, изпълнявайки мисии. Темата тази година е „Суперсили“ – с акцент върху възобновяемите и традиционните източници на енергия, като мисиите на състезанието са свързани с нея.

Публиката на фестивала ще може да види и презентации на високотехнологични компании и да се включи в лаборатории за иновации и работилници, да разгледа щандове и да наблюдава демонстрации.

В работилницата на Център за творческо обучение участниците ще получат конкретно предизвикателство и ще имат определено време да открият, създадат и тестват алтернативни решения на проблема, работейки в екипи. Чрез потапяне в процеса, наречен „инженерно проектиране“, учениците ще се запознаят с игровия подход на LEGO® Education, базиран на концепцията „учене чрез преживяване“.

В работилницата за възрастни ще бъде представен методът Improvinn. Той следва конкретни стъпки, при които с помощта на тухлички се представят бизнес процесите, а със специални карти – текущите проблеми и се търсят иновативни решения. Методът може да се използва както за работещи вече компании, така и за създаването на нови.

Събитието е безплатно за всички посетители.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град