новини детски

Начало | новини детски | "Приключенията на мотовете" и “Домът на Хадес” - най-любими книги на българските деца

"Приключенията на мотовете" и “Домът на Хадес” - най-любими книги на българските деца

Аз детето | 2014-05-15

"Приключенията на мотовете" и “Домът на Хадес” - най-любими книги на българските деца

Българската книга "Приключенията на мотовете" на Радостина Николова и световният бестселър на Рик Риърдън "Героите на Олимп: Домът на Хадес" са най-добрите детски книги у нас за 2014 г. Те спечелиха с малки разлики в двете категории на Националната награда “Бисерче вълшебно 2014”, която бе връчена в сряда вечерта след гласуването на 1853 деца от цялата страна.

В раздел "Млади читатели" книгата на Радостина Николова спечели с 99 от общо 1313 гласа на децата между 6 и 10 години, като изпревари само с 4 гласа "Дора и нейната книжка за добри обноски". Трето място в категорията зае с общо 80 гласа "Рамона Завинаги" на американката Бевърли Клиъри. В по-оспорваното гласуване при по-големите - "Запалени читатели", където се включиха 540 деца на възраст между 11 и 15 г., романът на Рик Риърдън спечели само с два гласа преднина пред втората класирана книга "Приказка за Вълшебната флейта" на Юлия Спиридонова-Юлка. Третото място в категорията е за немската авторка Мая фон Фогел и книгата "Ема иска да знае".

Наградите в категориите връчиха Миглена Манчева, начален учител в 119 СОУ и Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, заедно с две от децата, станали първи посланици на наградата на старта на гласуването през март.
“Тази година сме щастливи, че има по-засилено българско участие от предходната, което е знак, че читателите започват да търсят повече български детски книги, а издателите ги издават”, каза председателят на фондация "Детски книги" Валентина Стоева. Според нея малките разлики в класирането са ясен знак, че конкуренцията на пазара на детски книги у нас се засилва и това ще доведе до създаването на още по-добри и достъпни за децата издания.
Всяка от номинираните в двете категории 81 книги е получила подкрепата на поне едно дете. Най-активно са гласували децата в София, Силистра, Плевен, Варна, Ловеч и Русе. Някои от книгите бяха подкрепени и от живеещи в Полша и САЩ български деца.

Наградата “Бисерче вълшебно” се организира за втора поредна година от фондация “Детски книги”, като патрон на това издание беше Президентът на Република България Росен Плевнелиев. На церемонията в БАН присъства Мартин Иванов, секретар на президента по култура, образование и национална идентичност.

Крайното класиране за наградата “Бисерче вълшебно 2014”:
 
Категория "Млади читатели" (6 – 10 г.)

  • 1 място - "Приключенията на мотовете", Радостина Николова - 99 гласа
  • 2 място - "Дора и нейната книжка за добри обноски" - 95 гласа
  • 3 място - "Рамона Завинаги", Бевърли Клиъри - 80 гласа

 
Категория "Запалени читатели" (11 – 15 г.)

  • 1 място - "Героите на Олимп: Домът на Хадес", Рик Риърдън - 61 гласа
  • 2 място - "Приказка за Вълшебната флейта", Юлия Спиридонова - Юлка - 59 гласа
  • 3 място - "Ема иска да знае", Мая фон Фогел - 43 гласа

 


Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и нейните цели, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, могат да бъдат открити в сайта www.biserche.com.
 
Наградата „Бисерче вълшебно“ цели е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната художествена детско-юношеска литература. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Церемонията по награждаването и детския празник “Бисерче вълшебно” са осъществени с подкрепата на БАН, Bulgaria Mall, Рай кетъринг и вина “Izvor”. Наградният фонд за децата е предоставен от магазин за компютри Powercomp и телевизия Da Vinci Learning. Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.
 
Сайтът "Детски книги" (www.detskiknigi.com) e посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори. От 2013 година е създадена фондация на името на сайта, която е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всички институции и лица, свързани с детското четене.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град