малък готвач
Как се подхвърля тесто за пица?
Кои храни би включвала вашата класация на любими неща за похапване ако сега ви накараме да направите такава? Знаете ли, не ни казвайте – нека да познаем. Със сигурност в топ 10 ще има кексчета, печено пиле, пържени картофки, бургер, сладолед... Какво ще кажете за спанак и супа топчета? Убедени сме, че поне при един от вас ще има и това. Най-вкусното нещо, което обаче никой не би отказал е пицата. Вкусно хрупкаво тесто, сос и разтопен кашкавал отгоре, а между тях разнообразие от месни продукти и зеленчуци. Мммм... можете ли да усетите аромата, а вкуса? При това дори и да няма пица пред вас в момента, защото ние успяваме. Пицата идва в най-различни видове и можете да я намерите навсякъде по света. Хората я хапват по всяко време и всеки я обича, защото няма човек, който би отказал парче гореща, току-що изпечена пица, особено пък по автентичен начин и приготвена от истински майстор. Опитвали ли сте някога пица, която е приготвена от нулата и изпечена в пещ? Ако е така, може би сте забелязали как готвачите хвърлят тестото за пица във въздуха, докато го оформят в познатата ни кръгла форма. Има нещо почти вълшебно за гледане в това действие.
Но как точно се прави това? Изглежда доста лесно, но дали наистина е така? Ей сега ще ви кажем! Подхвърлянето на тестото във въздуха се оказва най-добрият и ефективен начин едно тесто да бъде оформено както трябва без да се разкъсва! Макар да изглежда доста лесно всъщност отнема години практика и много, много тесто по пода. Въртенето е ключово и майсторите пицари сравняват хвърлянето на тестото с идеалното завъртане на баскетболна топка върху пръст или хвърлянето на фрисби.
Някои професионални готвачи дори са издигнали това на ново ниво. Те са го превърнали в пищно състезание, което включва невероятни жонгльорски умения с тесто. Всяка година на Международното изложение за пица, състезателите в „World Pizza Games“ се съревновават в различни събития, включително свободно акробатично хвърляне на тесто. Най-квалифицираните майстори могат да държат тесто във въздуха в продължение на няколко минути, като само леко го докосват с един пръст.
Снимка: pexels.com
Сега след всичко вижте и няколко от нашите интересни рецепти за пица:
Пица в чаша – това вече е шантаво
Необичайна и вкусна пица от картофи
Пица, но плодова! Плодова, но пица!
Вкусна и лека пица „Стромболи“