малък готвач

Начало | малък готвач | Много вкусни и много интересни геоди

Много вкусни и много интересни геоди

Аз детето | 2018-06-27

Много вкусни и много интересни геоди

Геода – това название звучи ли ви вкусно? Не се притеснявайте ако не е така. По принцип това е правилното, защото като любопитни деца или пък като наши фенове знаете, че геодите всъщност са камъни. А пък камъните няма как да са вкусни... От друга страна геодите са много красиви! Отвън изглеждат като обикновени камъни, но щом бъдат разбити се вижда истинската им красота. Отвътре са пълни с истински цветни кристали. Именно това ни вдъхнови за тази интересна рецепта. Естествено основната съставка няма да са камъни, а бонбони. Знаем, че тази рецепта не е от най-здравословните, но ако направите малко, колкото да опитате и да видите колко е красиво си е идеална. Опитайте и ще сте по-добри и от най-добрите майстори сладкари.

За тази интересна рецепта ще ви трябват:

  • твърди бонбони – от онези, които се смучат дълго в различни цветове (ние използвахме бели, зелени, сини, тъмночервени, светлочервени, но вие можете да използвате и по-малко цветове)
  • алуминиево фолио
  • малко масло на стайна температура
  • тава
  • хаванче (то е необходимо, за да счупите бонбоните)
  • купички или чаши в зависимост от броя на цветовете бонбони

Ето и как точно се правят:

Първо трябва да начупите бонбоните на малки парчета. Това най-лесно става с хаванчето! Ако не се досещате то представлява купичка от порцелан с нещо като дебела пръчка към него. Важното тук е да разпределите цветовете и да не ги смесвате. Слагате бонбони от един цвят в хаванчето и ги начуквате, докато станат на малки парченца. Сигурни сме, че ще се справите ако бъдете внимателни, но по-малките от вас е добре да помолят за помощ.

След това е по-лесно. Откъснете малко парче от фолиото и го оформете като кръг със стени! Най-лесно става като просто сгънете парчето на две и започнете да оформяте стените, а кръгът ще стане от само себе си. Разбира се формата може и да е правоъгълник или квадрат –все пак геодите имат различни форми. Те се създават по подобен начин. Колко форми ще направите зависи от това колко бонбони искате да имате накрая. За начало ви съветваме да опитате с не повече от пет. След това за всеки пет такива форми сгънете съвсем мънички топчета от фолио, които да поставите по средата. Накрая всяко фолио намажете с малко масло. Важно е то да е меко, за да става за мазане. Не е нужно да е много, колкото да се покрие фолиото, за да не залепнат бонбоните.

Накрая идва и най-хубавата част! Във всяка форма наредете от парченцата бонбони. Най-хубаво става като естествено направите редици от различни цветове. Обградете топчето фолио по средата с ред зелени, ред сини и ред червени бонбони например или както вие си решите! Наредете така разпределените бонбони в тавичка и печете на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5-8 минути.

Тук е много важно да знаете, че бонбоните не бива да се вадят горещи – оставете ги да изстинат. Става бързо – за около 10 минути. Просто след пет минути изключете фурната и ги оставете вътре, докато изстинат.

Можете и да помолите някой възрастен да извади тавичката, но не ги вадете веднага от формите, защото освен че можете да се изпарите, със сигурност ще ги развалите и няма да се получат. Когато са изстинали – просто махнете фолиото и готово... Не можете да различите истинската от бонбонената геода, нали?

Така направени те стават за смучене или пък за украса на торти и кексчета.

По идея на Food Network



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град