малък готвач

Начало | малък готвач | Да се заредим с витамини: апетитна и сочна „Слънчева“ салата

Да се заредим с витамини: апетитна и сочна „Слънчева“ салата

Аз детето | 2018-07-02

Да се заредим с витамини: апетитна и сочна „Слънчева“ салата

Лятото вече е тук и смятаме, че е време да оставим хамбургерите и пържените картофки и да се заредим с малко витамини. Все пак лятото е сезонът на пресните плодове и зеленчуци и не бива да ги пропускаме с лека ръка. Те също са много вкусни, а и тялото ви ще ви бъде благодарно за свежата доза витамини и други полезни вещества. Освен това плодовете и зеленчуците също могат да бъдат приготвени вкусно и по много различни начини. Поради тази причина решихме да споделим с вас някои рецепти за любимите си салати. Тях хапваме редовно и с удоволствие. Не се съмняваме, че ще се харесат и на вас и ще ви заредят с много енергия, както правят с нас. Някои от тях са необичайни, други са съвсем обикновени, но винаги са много вкусни!

Четвъртата салата от нашата серия, която ще ви предложим отново съдържа плод. Този плод е любим на всеки, защото е много сочен, сладък и вкусен. Придава апетитен аромат на всичко! Традиционно хората го добавят най-вече в плодови салати или го използват просто като летен десерт без да му правят нищо, но комбиниран с малко сирене, маруля и още няколко съставки става на чудна салата. Ако все още не сте се досетили, говорим за „царицата“ на лятото динята. Няма човек, който да не обича сочна червена диня! Тя обаче може да освежи не само всеки летен ден, но и да направи всяка салата сочна. Ако не сте сигурни, че е така, то остава просто да си приготвите нашата „Слънчева“ салата и да се уверите в това! Побързайте – докато лятото не е свършило, защото сме сигурни, че веднъж опитали често ще искате „Слънчева“ салата за обяд или вечеря!

Ето и какво ще ви трябва за нея:

  • 200 г диня
  • 1 краставица
  • 150 г сирене фета
  • 1 маруля
  • 2 лайма
  • 4-5 листенца свежа мента
  • 2 супени лъжици зехтин

Ето и как да си приготвите вкуснотията:

Първо естествено вземете динята и махнете всички семки. Ако не сте сигурни колко точно е 200 г диня – това са две големи парчета! Най-лесно и бързо ще стане докато ги нарязвате на по-малки просто да махате семките. Естествено ако не сте сигурни, че можете да използвате ножа добре, помолете някого за помощ! Поставете парчетата в дълбока купа. Краставицата измийте добре и нарежете на кръгчета или ако е прекалено голяма на полукръгчета. Знаете как става!

Марулята също измийте много хубаво и този път накъсайте с ръце. Препоръчваме накъсването, а не рязането. Първо е и по-лесно и всеки от вас може да го направи сам и второ, твърди се, че така витамините се запазват по-добре. Ако направихте всичко дотук без грешка – прекрасно, това беше по-трудната част.

Сега остава да натрошите сиренето фета и да го прибавите към всички зеленчуци и динята. Да изстискате сока на двата лайма и обилно да го полеете отгоре. Това най-лесно ще стане като първо намачкате двата лайма с ръце, след това ги разрежете на две половинки и накрая ги изцедите директно в купата. Лесно и бързо е! Добавете и две супени лъжици зехтин, измийте 4-5 листенца мента, скъсайте ги на две и също ги сложете в салатата.

Накрая разбъркайте и сте готови! Това е тя – нашата вкусна, лесна, лятна и сочна „Слънчева“ салата, която не се съмняваме ще се хареса и на вас и често-често ще си я приготвяте!

Ако сте пропуснали, опитайте и:
Интересна салата „Ягодово чудо“
Вкусна и лесна салата „Витаминка“
Необичайна и сладка „Нежна“ салатка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град