малък готвач

Начало | малък готвач | Вкуса на лятото усети и компот „Целувката на август“ си направи

Вкуса на лятото усети и компот „Целувката на август“ си направи

Аз детето | 2018-08-07

Вкуса на лятото усети и компот „Целувката на август“ си направи

Лятото предлага изобилие от вкусни и сочни плодове, които задължително трябва да хапвате по-често докато са сезонни, защото тогава са най-вкусни. Можете да ги ядете просто така или пък с тях да направите апетитни десерти или пък интересни плодови компоти. Да, точно така – компоти. Често пийваме компоти само през зимата, но всъщност за лятото те са идеалните плодово-разхладителни напитки. Знаете ли, че в много страни в Европа летният компот е неразделна част от всяко хранене. За да ви докажем колко вкусно и разхлаждащо може да бъде сме ви подготвили една специална рецепта за сладък, полезен и дори красив плодов компот. И най-важното е, че той ще ви развесели, ще ви даде енергия и ще ви покаже колко вдъхновяващо е лятото!

Искате вече да опитате вкусната напитка? Тогава ще са ви необходими:

  • 800 г ябълки
  • 400 г сини сливи
  • 300 г къпини
  • 4 супени лъжици захар
  • 2,5 литра вода

Ще ви трябва също тенджера, кана и кърпа, както и е важно да имате предвид, че ще се наложи да използвате котлон, затова ако не сте сигурни в използването му, помолете някого за малко помощ.

Сега да започваме!

1. Първото и най-важно е да измиете всички плодове много хубаво. Даже е най-добре да ги измиете поне два пъти. След това на масата разстелете кърпа и върху нея наредете плодовете. Просто е нужно след измиването малко да изсъхнат.

2. В тенджерата сипете 2,5 литра вода и към нея добавете 4 супени лъжици захар. Поставете на котлона и оставете да заври.

3. През това време почистете плодовете – разрежете ябълките на две и махнете семките и дръжките. Махнете и костилките от сините сливи.

4. Накрая сложете всички плодове във водата и оставете да ври около 25 минути.

5. След като времето изтече изключете котлона и покрийте тенджерата с капак. Оставете компота да стои така, докато не се охлади добре.

След това просто го пресипете в кана и е готово. Можете да го опитате и да се уверите колко е вкусен. Разбира се най-хубаво ще е да не пиете от каната, а да си сипете в чашка. За по-голяма свежест и допълнителен вкус не забравяйте да оставите и плодовете в каната. Също така ако е много горещо в чашата си можете да поставите и 2-3 кубчета лед. Става страхотна напитка!

Можете да опитате и още някои интересни плодови рецепти:
Бомбастични плодово-замразени шишчета
Плодово фондю
Плодова салата като на Хаваите
Пица, но плодова! Плодова, но пица!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град