новини детски

Начало | новини детски | Дядо Коледа приготви впряга с елените и потегли, ще прелети и през София

Дядо Коледа приготви впряга с елените и потегли, ще прелети и през София

Аз детето | 2022-12-24

Дядо Коледа приготви впряга с елените и потегли, ще прелети и през София

Някога чудили ли сте се къде Дядо Коледа прави първата си спирка по време на ежегодната си обиколка на Бъдни вечер? Всъщност не сме напълно сигурни, но според военни експерти по отбраната в Северноамериканското командване на аерокосмическата отбрана, които проследяват пътуването на Дядо Коледа, той обикновено първо се появява на радара им някъде североизточно от Нова Зеландия. Това са около 14 484 километра южно от Северния полюс и десетки хиляди километри преди Дядо Коледа да се върне у дома с празната си шейна и уморени, но щастливи елени.

„Проследяваме го вече много десетилетия“, каза капитан Стивън Колиър, офицер по връзки с обществеността в Северноамериканското командване на въздушно-космическата отбрана – или NORAD, както е известно. Операциите на неговата агенция по проследяване на Дядо Коледа започват около 4 часа сутринта на Бъдни вечер и продължават до около полунощ на същия ден. Дядо Коледа, каза Колиър, обикновено започва своето пътуване някъде близо до въображаемата линия, начертана на север и юг през Тихия океан. Там е 12:01 ч. неделя от едната страна на линията и 00:01 ч. събота от другата страна.

Идеята за военна отбранителна командна единица, която контролира аерокосмическите и морските системи за отбрана, наблюдаваща въздушното пътуване на Дядо Коледа, може да бъде объркваща за някои, които виждат свети Никола, както е известен още Дядо Коледа, като доброжелателна фигура на празнично настроение. Но ако толкова много от нас с нетърпение очакват нощното посещение на Дядо Коледа, не бихме ли искали да сме сигурни, че някой го държи под око?

Начинът, по който NORAD се намесва в историята, води до телефонно обаждане, направено на грешен номер въз основа на печатна грешка във вестникарска реклама на Sears през декември 1955 г., малко преди Коледа. Тогава едно малко момче се обадило на горещия номер на полковник Хари Шоуп в Командването на континенталната противовъздушна отбрана в Колорадо Спрингс, Колорадо, САЩ. В много отношения командването е предшественик на NORAD, която е създадена няколко години по-късно. Двете агенции действат рамо до рамо до средата на 70-те години на миналия век, когато командването на континенталната противовъздушна отбрана било затворено, оставяйки на NORAD да наблюдава въздушната и морската отбрана.

„Това Дядо Коледа ли е?“ – попитала малкото момче Шоуп. Шоуп разбрал, че нещо не е наред и попитал малкото момче дали може да говори с майка му, според история на Националното обществено радио в САЩ от 2014 г. Майката била тази, която казала за грешния телефонен номер в рекламата на Sears, призоваваща децата да се обадят на Дядо Коледа.

Така започнало всичко! А днес около 1500 доброволци работят на смени, за да проследят Дядо Коледа с помощта на набор от сателити, ранни радарни системи и самолети. Те също така обработват около 150 000 обаждания от цял свят всяка Бъдни вечер. Ако искате и вие да следите Дядо Коледа – можете да го направите от тук!

Ние обаче знаем нещо, което дори и NORAD не са успели да разберат. Дядо Коледа си е наел специално обучен заместник, който да зарадва и нас. Днес между 16.30 и 17.00 часа зам.-Белобрадият старец ще прелети над Околовръстното на столицата в западната част. Най-добре ще се забелязва от малки и големи над кварталите „Овча купел“, „Люлин“ и Обеля, съобщава Столица.bg. Полетът ще продължи над 30 минути и от въздуха Белобрадият старец ще разнесе здраве, любов и благоденствие за всички.

Софийският летящ дядо Коледа с делтапланера си ще премине над София. А въздушната му шейна ще свети с хиляди LED светодиоди в бяло и светлосиньо.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град