покани

Начало | покани | Детски празник на 1 юни на площад „Славейков“

Детски празник на 1 юни на площад „Славейков“

Аз детето | 2023-05-31

Детски празник на 1 юни на площад „Славейков“

Детски празник ще има на 1 юни на площад „Славейков“, съобщават организаторите от Столична библиотека.

Програмата започва в 10:30 ч. с музикално-анимационна сутрин за най-малките. В „Часът на приказката“ специален гост е Диляна от подкаста „Златните приказки“, ще има SТЕM игри с роботчета пчелички, корейски занимателни детски игри, „Тебеширено парти“.

На открито ще бъде представено „Червената шапчица“ – едно от най-посещаваните представления на театър „Възраждане“. Приказката от Шарл Перо е с участието на актьорите Лили Шомова, Роберт Янакиев, Ивет Радулова, Свежен Младенов, Донка Аврамова-Бочева, Мариана Жикич.

Ще има също артателие с художника Христо Кърджилов, щафетно четене и „Филмов следобед“ с героите Матилда и Дръндьо.

В мраморното фоайе на библиотеката ще бъде представена документалната изложба „Детски периодични списания, издадени преди 1944 г.“ от фонда „Детски периодичен печат до 1944 г.“, който се съхранява единствено в Столична библиотека. Включени са списания – „Детска радост“, „Детски живот“, „Детски свят“, „Другарче“, „Прозорче“, „Поточе“, „Светулка“. Емблематичните детски издания впечатляват както със своето съдържание, така и с красивото оформление и ярките илюстрации от именити български художници като Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Борис Ангелушев, разказват от библиотеката.

Празничната програма ще завърши с концерт на ученици от класовете по цигулка на НМУ „Любомир Пипков“ в мраморното фоайе на библиотеката.

На 1 юни във всички филиали на библиотеката ще има артинициативи за децата. Всички желаещи деца до 14 години ще получат едногодишни карти за библиотеката, както и подаръци – детски книжки.

Над 38 хиляди деца ежегодно посещават в детския център на Столична библиотека безплатните занимания, дигитални и артработилници, конкурси и състезания, VR пътешествия, срещи на живо с детски писатели и известни личности, съобщават от библиотеката. Детският център разполага с над 77 хиляди тома книги и 20 хиляди читатели. Близо половината нови читатели на библиотеката са до 18 години. За децата са винаги отворени и достъпни VR стая, пространства за четене, учене, занимания, образователни и дигитални игри.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град