важните неща

Начало | важните неща | Да създадем един свят, в който хората с дислексия да намерят своето място

Да създадем един свят, в който хората с дислексия да намерят своето място

Айлин Мустафа, Кърджали | 2009-10-06

Здравейте,
Аз Ви пиша за конкурса “Аз и дислексията”.

Децата с дислексия се затрудняват в писането и четенето, тоест бъркат някои букви и думи. Но това не означава, че са умствено недоразвити и че трябва да ги отблъскваме. Напротив, ние трябва да им помогнем. На приятел с дислексия аз бих помогнала като го накарам да чете на глас, като му помагам и насочвам да произнася думите правилно. Бих му обяснила как буквите и звуците са свързани помежду си, защото в резултат на дислексията буквата “б” може да му изглежда като “д” или въобще да не я вижда.

Тъй като им се отдават всички спортове, модата, готвенето и изкуството може да научим много от тях. Те имат много силно развита интуиция и са особено проницателни. Те обмислят и възприемат нещата от много страни, защото използват всичките си сетива. Възможно е да усещат мислите си като реалност. Имат живо въображение.
Ние, приятелите и родителите на дете с такъв проблем просто трябва да сме търпеливи, да не го отблъскваме, да обясним проблема му на учителите и съучениците, но като напомняме, че това не го прави по-различен от другите деца.

Да се опитаме заедно да създадем един свят, в който хората с дислексия да намерят своето място, да изградим едно общество без предубеждения! Да се вслушаме добре – хората с дислексия имат какво да ни кажат, а ние всички можем да научим много от тях!

Награден текст от конкурса “Аз и дислексията”



Коментари
18 коментара

беетии , ,

Публикувано на 06.10.2009

Съжелявам,но не ми харесва! '(

Мими , ,

Публикувано на 06.10.2009

Това като идея е взето от един сайт в който пишеше за дисклексията.Това съчинение не заслужава да спечели,защото идеята не е авторска.в гугъла има подобно на това писание съжалявам ама и на мен не ми харесва не знам кой е могъл да измисли нещо толкова малко и не толкова изчерпателно камо ли взето като идея от хора които наистина помагат на такива деца сто процента е имало някое дете което е заслужавало тази награда десет пъти повече това е мое мнение а както виждам и на детето преди мен

Диана , ,

Публикувано на 06.10.2009

съгласна съм с беетии -да не е много хубаво и аз бях написала подобно но твоето творение има малко копиране от написаното за дислексията и ти спечели знам че много други деца ще са разочаровани както аз но всеки ще каже ами да нищо аз ще спечеля следващия път но какво да се направи всяко дете има надежда че ще получи дори и книжка но като не се види в списъка с победители се натъжава и то много извинете ако съм ви обидила но всеки има право да каже мнението си!

Йоана Найденова, 14 г.,

Публикувано на 06.10.2009

еми добро е успех и за напред мило момиче

Цветан , 33 г.,

Публикувано на 07.10.2009

"Но това не означава, че са умствено недоразвити и че трябва да ги отблъскваме." А умствено недоразвитите трябва ли тогава да ги отблъскваме? Всеки, който отблъсква другия, независимо с какъв проблем какъв е той, се отблсква от себе си и става по-малко човек. Май ни трябва доста за да променим мисленето си като хората...

Йоанна Найденова, 14 г.,

Публикувано на 07.10.2009

да и аз го намерих в гугъла и е почти същото как може да го копираш бе момиче има много деца които не са го копирали и искаха да спечелят,да но каквото и да пишем на това момиче няма да и пука защото тя сигурно си е взела наградата и е забравила за този конкурс а доколкото до саита вие искате съчиненията да са измислени от децата нали тогава защо неиното го одобрихте и го пуснахте поне да бяхте разгледали в уикипедията и в другите саитове и форуми че чак тогава да го публикувате и то на 1място за копирвачи Е те така няма да се оправи БЪЛГАРИЯ

Ани , ,

Публикувано на 07.10.2009

не ми харесва,на никой не му харесва...съветвам ви да престанете да се излагате,като награждавате такива простотии,имаше 10х по-яки дори моето е 10000000000х по-хубаво ама нищо не спечели...

Анна , ,

Публикувано на 08.10.2009

Ави ако трябва да съм чесна не особено добре според мен,НО важното е,че е помислил за децата дисклеси нали за тях пишем.Все пак браво

Ана , 34 г.,

Публикувано на 09.10.2009

Е не с този си избор редакторите на сайта за пореден път доказаха глупостта и простотията си.съжалявам че ги обиждам но от над 100 участника как можахте да изберете този боклук не знам просто престанете да се излагате знам че коментара ми няма да промени нищо нито ще ви накара да дадете наградата на друго детенце но просто се засрамете поне малко че пренебрегвате другите ИСТИНСКИ произведения а лансирате тези които нямат нищо общо с темата и действителността защото и аз бих могла да копирам нещо и да спечеля някъде но имам съвест и не бих го направила пък и май само в този сайт вие давате тласък на глупостта а не развивате и поущрявате истинските таланти това наистина може да се случва само в България съветвам ви друг път да не правите такава грешка защото не само че разочаровате децата а и родителите с тази си ваша глупост ако сте дали наградата на расова основа пък още по-зле просто се излагате.съжалявам за коментара ми може да ви се е сторил злобен,но не е така трябва да приемете че ПОНЯКОГА ИСТИНАТА БОЛИ ще е жалко и ако не го публикувате защото не може да си публикувате само хубавите мнения и поощренията не се прави така хора и трябва да го разберете не залъгвайте децата само с милите приказки за вас,пък и все пак - всеки има право на мнение ще се радвам ако получа най-малко някакъв отговор от уважаемата редакция.

От редакцията:Да, права сте. Не искаме да звучи като оправдание, но наградените текстове не сме ги определяли само ние, а в този конкурс думата имаха и спонсорите. А и все пак и ние сме хора и не можем да намираме всяко копирано нещо.

Поли , ,

Публикувано на 09.10.2009

анна не съм съгласна с теб каквокато е помислил за дислексията помислиха над 100 деца но накрая редакторите им се присмяха по най жестокия начин като позволиха ей тва нищо да спечели

Гергана , ,

Публикувано на 11.10.2009

Знаете ли какво..за да няма сърдите защо ненаправите така..щом приключи даден конкурс да публикувате творбите на всички деца,не само на спечелилите...тая ще можем да видим и другите и няма да има сърдити? ще го направите ли? ИСКАМ ОТГОВОРРРРР!!!!!!!!!!!!!

От редакцията:Да, може и така да направим.

Даниела , 35 г.,

Публикувано на 12.10.2009

Всеки се стреми към награда и разбира се всеки я заслужава, но не като се нападаме и клеветим. Това е само един конкурс и целта му е не единствено да раздаде награди, а да покаже на такива като нас, че има хора с дислексия. Човек не трябва да търси на всичко само лошата страна. По добре е да се огледа около себе си и наистина да помогне на приятел. В живота непобеждават най-добрите, но само те се радват на любовта и уважението на околните.
Бъдете добри, дори с тези които грешат, защото това е човешко. Всички бъркаме всекидневно, но важно е да се стремим да не повторим това.
Идеята на подобен род конкурси е чудесна и те трябва да продължат. Успех на екипа!
На всички деца много радост, здраве и участвайте в подобни изяви, за да научите нови неща, а не заради наградите.

Илиян , ,

Публикувано на 12.10.2009

Съгласен сам с Гергана

НЕЛ , ,

Публикувано на 12.10.2009

е па съгласна съм с Ана, 34 г.аз съм на 10 години и аз мисля така много пъти очаствам в конкурси и всв избирате копирани глупости и до редакцията:моля побликуваите вскички разказа благодаря предварително.

Мартин , 11 г.,

Публикувано на 18.10.2009

Браво...Заслужил си наградата...Изглежда ми доста мъдро все едно си роден писател...Може би си такъв...

Нел , ,

Публикувано на 19.10.2009

Мартин, 11 г., Велико Търново браво на копираното що не каза за край

lindzi , ,

Публикувано на 10.11.2009

ами незнам, не е лошо, но не е и особено оригинално, сори!

анна-мария , 12 г.,

Публикувано на 08.08.2011

съжалявам но и на мен не ми харесва особено.сори

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град