малък готвач

Начало | малък готвач | Да изпечем с мама: пухкави и вкусни миникозуначета

Да изпечем с мама: пухкави и вкусни миникозуначета

Аз детето | 2020-04-13

Да изпечем с мама: пухкави и вкусни миникозуначета

Можете ли да си представите, че в края на тази седмица отново ще боядисваме яйца и ще хапваме вкусни козунаци. Толкова бързо дойде и този Великден, нали? И макар че тази година ще го празнуваме при малко по-особени правила, това в никакъв случай не означава да не украсите жилището си, да си боядисате най-красивите яйца и заедно с мама, татко и по-малките си братя и сестри да не си хапнете вкусен козунак и да не се чукате с яйца. Напротив – Великден е семеен празник, а и всички имаме нужда от още малко хубави моменти. Така че този път за вас имаме чудесно предложение, защо заедно с мама не опечете и пухкави и вкусни миникозуначета. Дори и никога да не сте го правили сега, гарантираме, че заедно ще ги приготвите вкусни и ароматни, а и е по-хубаво да си ги направите сами! Ето ви и една от най-лесните рецепти с която винаги се получават!

Ще са ви необходими следните продукти:

  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 2 пакетчета суха мая
  • 5 яйца
  • 1 пакетче ванилия
  • половин чаена чаша захар
  • 4 и ½ чаени чаши бяло брашно
  • 1 супена лъжица лимонови корички
  • 100 грама масло
  • по желание и 6 боядисани яйца за всяко козуначе (но може и без тях)
  • 1 супена лъжица студена вода
  • 2 супени лъжици олио
  • 2 пакетчета шарени шоколадови стърготини

Ето и как се приготвя, но задължително с мама:

В подходяща купичка в микровълновата или в тенджерка на котлона загрейте млякото. Трябва да е горещо, но не и да ври! Към затопляното мляко сипете маята и 1 супена лъжица захар и разбъркайте. Оставете настрана, за да се активира маята – да, така се казва.

През това време добре разбийте и 4 яйца с ванилията и също ги оставете настрани, да почакат малко! Може например вие да разбивате яйцата, а мама – маята или пък обратното! Така ще стане по-бързо, а и ще правите нещо заедно!

В отделна дълбока купа смесете заедно брашното, останалата захар и лимоновите корички и след това бавно добавете млякото с маята. Може вие да разбърквате, а мама полека да изсипва сместа! Направете същото и с яйцата с ванилията. Важното тук е да се разбърква непрекъснато, а смесите да се изсипват бавно, защото иначе козуначетата няма да станат така пухкави. След като получите лепкаво тесто, добавяте и маслото, но трябва да бъркате непрекъснато. Ако ръката ви се измори може мама да ви замести. Ако пък имате миксер с нещо ще е по-лесно!

Не забравяйте, че за да стане вкусен и пухкав трябва всичко да се разбърка добре! По някое време може да се наложи да добавите още брашно. Не се притеснявайте за общото количество брашно, продължавайте да добавяте, докато тестото ви стане твърдо и не е лепкаво.

След като това се получи следва най-важната част – месенето на ръка! Сложете малко брашно върху чиста повърхност, най-добре масата и омесете малко тестото, то е почти готово, просто малко го понатискайте, за да проверите дали е лепкаво. Ако е, добавяте още брашно и омесвате още малко. Ако не е оформете тестото на топка. Поставете топката в тава, като предварително намажете дъното с малко олио. Втрийте малко олио отгоре върху тестото и го покрийте, за да почива на някое място без течение, за 1-1 1/2 часа.

Когато времето мине извадете тестото и го разделете на 12 равни части, които после да разточите на не много тънки, но дълги парчета. Увийте ги две по две като плитка или конци за мартеница, но като ги залепите в края, така че да получите кръгла форма.

Поставете в подходяща тава за печене на разстояние едно от друго поне 12 см, защото ще се надуят. Разбийте едно яйце с 1 супена лъжица студена вода и намажете всяко козуначе. По желание поставете във всяко и по едно предварително сварено и боядисано яйце, както и поръсете с шарени шоколадови пръчици.

Накрая печете на 200 градуса за около 15-20 минути. Това е! А като ги извадите от фурната ще видите колко са ароматни, вкусни, пухкави и красиви. Веднага ти се иска да си хапнеш!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град