малък готвач

Начало | малък готвач | 6 прости неща, които всеки трябва да умее да готви

6 прости неща, които всеки трябва да умее да готви

Аз детето | 2020-04-21

6 прости неща, които всеки трябва да умее да готви

Шоколадова торта, тънки и хрупкави палачинки, ароматен току-що изпечен хляб, добре опечено и овкусено месо, ароматна и топла супа – всеки независимо от възрастта обича да хапва такива ястия. Понякога обичаме и по-засукани като суши, пилешко с портокалов сос и подобни. Но дали всеки може да ги приготви? Със сигурност не! За готвенето на такива специални ястия се изискват стабилна доза умения, но за да придобиеш тези умения трябва да започнеш с най-простите неща! Дори и да нямаш особено желание да станеш топготвач, да, не всеки обича да готви, е хубаво всеки от нас да може да си приготвя някои основни неща. Все пак невинаги ще има кой друг да ти готви и да слага готова топла храна на масата.

Пък и изобщо не подценявайте готвенето. Дори и да не приготвяте суши, а нещо далеч по-просто като бъркани яйца, то може да бъде много забавно. Така че сега подбрахме шест лесни, но изпитани неща, които всяко дете трябва да умее да си приготвя. Никога не се знае кога ще ви се наложи да си ги приготвите, за да можете да победите глада си. Пък и сега е идеалното време да помолите мама да ви покаже. Все пак всички имате повече свободно време, а и после ще можете да се хвалите на приятелите си, че не сте мързелували по цял ден след уроците, а сте усвоили и други полезни неща. Така че прочетете списъка и го покажете на мама. Най-добре ще е да ви показва само по едно нещо на ден, за да го усвоите и накрая ще видите, че дори и да не си падате по готвенето ще бъдете горди с новите си умения. А и ще хапнете вкусно, докато се учите!

Бъркани яйца

Това трябва да е първото умение за готвене, което всеки човек научава. Даже се учудваме, че все още не го знаете... Счупването и разбъркването на яйца е отправна точка на толкова много рецепти, а овладяването на втората част от приготвянето на бърканите яйца ви гарантира, че никога не сте на повече от пет минути от следващото си вкусно хранене. Особено ако можете да използвате тостер – никога вече няма да сте гладни.

Омлет

Сигурно се чудите защо, след като вече знаете как се правят бъркани яйца. Първо това е следващата стъпка към по-сложните рецепти и второ – какво бихте казали ако трябва да ядете цяла седмица бъркани яйца... Няма да е чак толкова хубаво и колкото и странно да звучи, защото това пак са яйца, омлетът има съвсем различен вкус. След една седмица на бъркани яйца ще ви се хареса и нещо различно. Пък и знаете ли какво – в най-изисканите ресторанти винаги предлагат омлет. Когато мама ви научи как се прави можете да му добавяте и най-различни зеленчуци и става много вкусно и специално ястие.

Палачинки

Традиционно ги използваме за сладка закуска и десерт, но палачинките всъщност стават и за вечеря. Вместо шоколад или сладко добавете малко шунка и кашкавал, вместо да я навиете сложете отгоре още една палачинка и имате вкусен и различен сандвич. Случайно ли е, че първата стъпка в правенето на палачинки е да разбиеш правилно няколко яйца? Мислим, че не. С броя на вариациите и под-вариациите (да не говорим за гарнитури), граничещи с безкрайността, да се научиш да правиш палачинки означава никога да не се налага да ядеш едно и също ядене два пъти.

Салата

Кой казва, че готвенето означава само да варите, печете или пържите нещо? Въпреки че приготвянето на зелена салата не включва загряване на нещо, то абсолютно включва взимането на съставки и правенето на нещо с което да превърнете зеленийте в ястие. Да не говорим, че салатите са безкрайни. В една салата можете да сложите всичко, което обичате, както и да го комбинирате с всичко. Разбира се нашият съвет е да започнете с рязането на малко марули и репички или пък домати и краставици. Все пак не познаваме човек, който да не обича такава салата. А в комбинация с малко бъркани яйца или омлет – това става едно прекрасно здравословно ястие, което няма как да не ви хареса.

Сандвичи

Може и да ви звучи лесно и че нямате нужда от съвети тук! Колко му е да сложиш салам и кашкавал между две филии хляб и готово! Но всъщност не е точно така, за да се получи един сандвич питателен и вкусен има някои тънкости, които мама със сигурност знае и ще се радва да ви покаже, защото има толкова много работа дори и само у дома и ще се радва, че ще я облекчите поне като правите закуската сами! Пък и дори и да направиш само един сандвич пак се чувстваш по-доволен от себе си и по-полезен – бъдете сигурни в това.

Изпичане на пържола

Почти всички деца обичат месо, нали? Но сигурно за много от вас да изпечеш пържола звучи почти като да станеш космонавт, което не е изобщо така. Вярно, че да улучиш степените на изпичане е доста трудно и за най-добрите готвачи, но това не е целта. Когато ядем пържола повечето от нас просто искат да не е сурова, така че... Това е лесно да се постигне. Просто помолете мама да ви покаже как се ползва фурната и как се познава, че месото е изпечено и за колко време горе-долу се изпича и сте готови! А ако комбинирате изпечената от вас пържола с яйца или салата – става още по-вкусно и питателно ястие!

Виждате ли как всичко е свързано и колко по-хубаво ще е да можете сами да си приготвяте тези основни и вкусни неща? Опитайте – сега е моментът да се научите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град