малък готвач

Начало | малък готвач | Български кулинарни блогъри създават балансирани рецепти за деца

Български кулинарни блогъри създават балансирани рецепти за деца

Аз детето | 2021-03-29

Български кулинарни блогъри създават балансирани рецепти за деца

Популярните кулинарни блогъри Теодора Титова, Венета Романски и Никол Кунева бяха сред първите, които се включиха в инициатива за по-здрави деца“ за създаване на българска книга с рецепти за детско балансирано хранене. Техните рецепти са изготвени на база методологията на „Порция Баланс“ – универсалния наръчник на Нестле за изготвянето на разнообразно и хранително детско меню. Рецептите им могат да бъдат открити в профилите им в Instagram.

Теди Титова сподели детска рецепта за вкусно и полезно пилешко филе с царевица, броколи и моркови, която самата тя често приготвя за своята дъщеря Рая. „Избрах да приготвя точно тази рецепта водена от вкуса на моето дете. Към филето добавих любимите царевица и моркови, а броколите направиха нашата порция изцяло по модела на Порция Баланс. Това е бърза и лесна рецепта, която в същото време е полезна за цялото семейство“, сподели кулинарната блогърка.

Инфлуенсърката Венета Романски подкрепи мисията за балансирано хранене, като публикува една от най-любимите рецепти на малкия Йоан – телешки кюфтенца с пълнозърнеста паста и салата, гарнирана с бейби спанак, краставици и чери домати. Тя подчерта, че поднасянето на любимата храна на децата по интересен и забавен начин е от изключително значение за подсилването на техния интерес и апетит, особено когато те са в период, в който предпочитат да хапват само две или три неща.

Овчарски пай с леща и пюре от карфиол беше предложението за здравословна рецепта на блогърката Никол Кунева, чиято страст е здравословното хранене и споделянето на кулинарни тайни с други родители.

За приготвянето на вкусните ястия на талантливите майки е помогнал наръчникът „Порция Баланс“, предназначен за деца между 4 и 12 години, който напътства родителите при изготвянето на разнообразно меню за техните деца. „Порция Баланс“ показва правилното количествено разпределение на хранителните вещества, които трябва да присъстват във всяко детско меню. Точно затова „Порция Баланс“ е в основата на всички рецепти, които ще бъдат събрани в рамките на инициативата на компанията за по-здрави деца“.

Рецептите за дигиталната кулинарна книжка за по-здрави деца ще се събират до 05.04.2021 и всеки любител-кулинар има възможност да бъде сред 35-те българи, чиято рецепта ще стане част от финалната книга с рецепти в края на април. Всеки, който иска да се включи в създаването на българската кулинарна книга за детско балансирано хранене може да го направи като сподели любимата балансирана рецепта на своето дете под постовете на инфлуенсърите в Instagram или на страницата на „Нестле за Живей Активно!“ във Facebook. По този начин се цели да се стимулират повече родители да приготвят балансирани ястия за своите деца, защото храненето е от основно значение за здравословния растеж и развитие на всяко дете.

Прочетете още:
Защо здравословната храна е важна за нас?
Лесни трикове, с които да изградим у детето здравословни хранителни навициКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град