малък готвач

Начало | малък готвач | Знаете ли как се приготвя кускус?

Знаете ли как се приготвя кускус?

Аз детето | 2021-03-18

Знаете ли как се приготвя кускус?

Различните части на света са известни с различни храни. Ако сте отишли в Италия, може да очаквате да ядете какво? Пица, разбира се! Какво ще кажете за района на света, в който живеете? Ако някой дойде да ви посети, какви местни храни ще му предложите? Баница, лютеница или нещо още по-интересно? Мислили ли сте някога за пътуване до Северна Африка? Помислете само за всички прекрасни забележителности, които бихте могли да видите на места като Мароко, Алжир, Тунис и Египет! Дори по-добре помислете за всички страхотни храни, които бихте могли да опитате. Всъщност знаете ли, че най-вероятно ви се е случвало да опитате храна от тези страни? Най-вероятно не точно така, както я приготвят там, но все пак...

Това са едни малки тестени топчета, които най-често тук ядем за закуска, сварени с натрошено сирене върху тях и може би с малко масло! Да, говорим за кускус, естествено! Ясно е, че е вкусен и с интересно име, но чудили ли сте се някога от какво точно се прави? Дали от тесто, като пица или пък расте някъде наготово, като малки тестени топчета! Сега ще разберете всичко!

Кускусът е основно ястие, което е важна част от много ястия в Северна Африка. Кускусът се яде и по целия свят, тъй като той е споделен с други части на света, но само там, в Африка, го приготвят по един уникален начин. Най-ранната известна рецепта за кускус идва от мароканска готварска книга от 13 век. Кускусът все още е известен като мароканско национално ястие. Знаете ли, че това мароканско ястие се приготвя от грис, който е твърдата част от зърното на твърдата пшеница. За да приготвят кускус, готвачите поръсват грис с вода и с ръцете си го правят на малки топчета, а в масовото производство това става със специална машина. След това поръсват топчетата със сухо брашно, за да не залепнат едно за друго. После кускусът се минава през сито, което отделя твърде малките топчета. Тези остатъци се приготвят отново, за да се образуват по-големи топчета и отново се поръсват с брашно. Това продължава, докато целият грис се оформи в кускус.

Както можете да си представите, това може да отнеме много време. В миналото жени се събирали на групи, за да приготвят големи партиди кускус в продължение на няколко дни. Но това днес се прави от машини във фабрики.  Готовият, изсушен кускус се готви с помощта на пара, така че да стане лек и пухкав. 

Традиционно кускусът обикновено се яде с месо или зеленчукова яхния, поднесена върху него. Днес кускусът е популярен в много страни по света, включително Франция, Испания, Португалия, Италия и Гърция. И макар тук да го ядем доста по-различно със сирене, трябва да знаете, че е добра закуска. Кускусът е един от най-здравословните зърнени продукти и има повече витамини от повечето други тестени изделия.

Food photo created by timolina - www.freepik.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град