За родители

Начало | За родители | Лесни трикове, с които да изградим у детето здравословни хранителни навици

Лесни трикове, с които да изградим у детето здравословни хранителни навици

Аз детето | 2016-06-13

Лесни трикове, с които да изградим у детето здравословни хранителни навици

Веднъж започнали да царуват у нас, лошите хранителни навици трудно се променят, особено когато сме свикнали с тях. Още по-трудно се променят и когато сме възрастни – всеки знае това. Но ако от малки децата бъдат научени поне на няколко здравословни такива, нататък грижите за здравето са много по-лесни и родителите не бива да се безпокоят, че детето ще има здравословни проблеми, поне от такива породени от лошото хранене. Ще ви представим няколко лесни и изпитани трикове за създаване на здравословни навици, които работят и при най-придирчивите деца.

Независимо дали се опитвате да придумате детето си да даде шанс на граха или че газирана напитка и вода не са едно и също нещо, си струва да опитате тези съвети.

Не забранявайте бързите закуски окончателно

Всеки родител знае от личен опит, че един път опитало хамбургер, пица или пържени картофки, нито едно дете не би се отказало от тях завинаги. Дори възрастните не бихме могли толкова лесно да го направим. Колкото и да пазим децата, рано или късно те се срещат с тези храни: на рожден ден, в киното с приятели, в училище, а и забраненото е най-хубаво и най-сладко. Така че, съветват най-добрите детски лекари и диетолози, вместо да забранявате на децата досега с тези храни, просто ги ограничавайте. По този начин децата няма да се изкушат да искат това, което не могат да имат и няма да го консумират въпреки усещането за ситост. Просто измислете нещо като график, с който и детето да свикне. Един или два пъти в седмицата да му е позволено да хапне шоколад, пица и порция пържени картофки.

Родителите също така трябва да избягват ограничаването на десертите или другите лакомства като вид наказания за лошо поведение или награда, съветват още специалистите, защото това може да доведе до доста нездравословна връзка с храната.

Избягвайте да купувате нездравословна храна в големи количества

Ако решите да хапнете по един сладолед с детето си например, е много по-добре да си купите по един сладолед на клечка, вместо цяла кутия, казват още специалистите. По този начин освен, че децата ще бъдат по-малко изкушени да изядат огромно количество, неусетно ще изградят навика да ядат по-здравословно, без да им го натрапвате.

Обяснете на децата за калориите в напитките

Това разбира се трябва да стане на малко по-голяма възраст, когато повечето тийнейджъри вече се стремят да изглеждат добре и са наясно с някои неща за калориите и храните. Тогава е времето да обясните, че напитките също съдържат калории и повечето от тях дори са от типа „празни калории“. Например, един шоколадов шейк съдържа най-малко 880 калории, почти половината от препоръчителните за 9-13-годишните, твърдят лекарите. Обяснете колко много празни калории са това и посъветвайте децата да изберат чая, фрешовете или просто водата. Това разбира се не означава да избягват любимите си напитки, но просто да ги употребяват малко по-рядко. Когато им обясните, те сами ще разберат това.

За да помогнете на децата да развият този здравословен поглед и над течните калории, можете и като са по-малки да им давате чай без захар или топло мляко без подсладители и какао или поне не толкова често. Така те ще свикнат с тези напитки, а и в действителност чаят без захар хич не е по-лош от този със захар.

Нека плодовете и зеленчуците присъстват на масата

При приготвянето на вечерята или обяда правете така, че поне няколко вида зеленчук да присъстват в ястието. Така децата ще видят, че те също са вкусни и няма да ги отбягват. За закуска по-често предлагайте плодове или плодова салата – вкусно е и е наистина по-здравословно от бързите сандвичи, пици и банички.

Давайте добър пример

Може често да ви изглежда, че децата ви правят точно обратното на това, което им казвате, но в действителност за тях вашето мнение и най-вече действията ви оказват голямо влияние върху начина, по който гледат на храненето. Децата от предучилищна възраст особено много копират това, което правят родителите им и често са склонни да имитират дори предпочитанията при храните. Възползвайте се от това максимално и самите вие яжте по-здравословно. Покажете им, че здравословно не е синоним на невкусно, а точно обратното!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град